29 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'da kiralar 217 bin TL'ye ulaştı!

Kapalıçarşı'da kiralar 217 bin TL'ye ulaştı!

Kapalıçarşı’da bazı esnafların yıllık kirası 217 bin TL’ye kadar yükseltti. Kapalıçarşı’da kiralar Ocak ayının ilk haftasında yıllık bir şekilde yatırıldığı için esnaf şimdi yılın bitmesine bu kadar az kala bu zararı nasıl telafi edeceğini düşünüyor.




Dolarla kira ödeyen Kapalıçarşı esnafı kara kara düşünmeye başladı. Çünkü 17 Aralık operasyonundan bu yana yaklaşık 14 kuruş yükselen dolar kuru Kapalıçarşı’da bazı esnafların yıllık kirasını 217 bin TL’ye kadar yükseltti. Kapalıçarşı’da kiralar Ocak ayının ilk haftasında yıllık bir şekilde yatırıldığı için esnaf şimdi yılın bitmesine bu kadar az kala bu zararı nasıl telafi edeceğini düşünüyor. Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat ise çözümün kiraları Türk Lirası’na sabitlemek olduğunu belirtiyor.

Kapalıçarşı da kiralar 217 bin TL ye ulaştı!

Kapalıçarşı esnafını dolar stresi sardı. Fakat bu sefer sorun altın değil. Sorun dükkan kiraları. Kapalıçarşı’da kiralar genel olarak dolar üzerinden hesaplanıyor. Ve her yılın Ocak ayının ilk haftası bu kiralar banka yoluyla dükkân sahiplerine yatırılıyor. TL kazançlarını dolar yoluyla kira olarak yatıran esnaflar doların dünden bu güne dolar kurunda yaşanan 4 kuruş sonrasında kara kara kiralarını düşünmeye başladılar.



217 BİN TL’YE ULAŞTI

Çarşının en gözde caddesi olan 1 numaralı kapının bulunduğu Nurosmaniye girişinden Beyazıt’a kadar uzanan caddede dükkânların metrekare kira fiyatı 5 bin dolar civarında. 

16 Aralık günü seans sonunda doların günü 2.02’den kapattığını düşünürsek Kapalıçarşı’nın en işlek caddesinde kiraların metrekare başına yıllık kirası 10 bin 100 TL’idi. Şimdi ise Kapalıçarşı’nın en değerli caddesinde dükkan kirasının aylık metrekare fiyatı 10 bin 850 liraya çıktı. 20 metrekarelik bir dükkânın yıllık kirası böylece 217.000 TL oldu.  Dolardaki  artıştan kaynaklanan yıllık kira farkı ise 15 bin liraya ulaştı.        


DURAK’IN ZARARI 2 BİN 250 TL

Reza Zarrab’ın para üssü olduğu iddia edilen Kapalıçarşı’nın bitişiğinde bulunan ‘Rococo Center’ işhanındaki ‘Durak Döviz’ operasyonun yapıldığı günden bu yana kapalı. Zarrab'ın Rococo Center'daki 6 metrekarelik ofisten metrekare başına 19.6 milyar dolar kara para aklandığı söyleniyordu. Ofisin yıllık kirası metrekare başına 2.500 dolardı. Durak Döviz’in kira zararı ise yıllık 2 bin 250 TL olarak gerçekleşti. 


TL BAZINDA SABİTLEMEK İSTİYORUZ

Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat yıl başına 1.80 TL civarında olan kurun yıl sonuna doğru aşırı bir şekilde yükseldiğini söylüyor. Hasan Fırat şimdi 2.20 TL civarında olan dolar yüzünden kiraların esnaf tarafından ödenemez duruma geldiğini ifade etti. Fırat çözümü ise kira kontratlarını TL’ye sabitlemek olduğunu söyledi. Hasan Fırat sözlerini şöyle noktaladı: “Esnafın bu kurlarla başa çıkabilmesi mümkün değil. Bizim dernek olarak yapmaya çalışacağımız şey kira kontratlarını TL bazında sabitlemeye çalışmak olacak. Çünkü halıcılar eskisi kadar kazanmıyor. Altın ihracatı yapan arkadaşlarımız yeni siparişler almıyorlar. Bu kiralar ödenemez” dedi.  


Hürriyet 


Geri Dön