23 / 12 / 2024

Kapıağası Yakup Ağa Hamamı kirayla restore ediliyor!

Kapıağası Yakup Ağa Hamamı kirayla restore ediliyor!

Mimar Sinan’ ın tarihi hamamını satın alan iki ortak, restorasyon işi pahalıya gelince çareyi hamamı kiralamakta buldu. 1547’ de yaptırılan eserin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor...



Mimar Sinan’ın tarihi hamamını satın alan iki ortak, restorasyon işi pahalıya gelince çareyi hamamı kiralamakta buldu. 1547’de yaptırılan eserin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.


Mimar Sinan tarafından 1547’de yaptırılan Samatya’daki Kapıağası Yakup Ağa Hamamı’nın 20 yıldır süren restorasyon çalışmaları maddi sıkıntılardan dolayı yarım kaldı. İşadamı Necati Polat ile Bahri Oral tarafından 1987’de avukat Fani Motola’dan yüklü bir para karşılığında satın alınan hamam, İstanbul’un en eski tarihi eserleri arasında yer alıyor.


4 milyar harcandı

Ortakların kişisel çabalarıyla restorasyon çalışmalarının büyük kısmı tamamlanırken, tarihi yapının ön kısmınında bulunan dükkan ise ise görenleri şaşkına çeviriyor. 1992’de yapı ruhsatı alınarak 1995’te restorasyonuna başlanan eserin yeniden ihyası için bugüne kadar

4 milyar lira harcandığı belirtiliyor.


‘Adeta mezbeleydi’

Restorasyon parasının denkleştirilmesi için tarihi hamamın ön tarafı kiralanırken, 467 yıllık eserin akıbetinin ne olacağı  merak ediliyor. Kültür Bakanlığı’ndan turistik lokanta ve Çarşı için proje onayı alınan Yakup Ağa Hamamı’nın proje çizimlerini ise gezi parkı’na yapılması düşünülen Topçu Kışlası’nın mimarı Halil Onur’un gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Yakup Ağa Hamamı’nın ortakları hem belediyeden, hem de Kültür Bakanlığı’ndan destek alamamaktan şikâyetçi. Harabe haldeyken aldıkları tarihi yapıyı aslına uygun olarak ayağa kaldırdıklarını ifade eden Necati Polat, “Ağa Hamamı, birinci sınıf tarihi eser. Mimar Sinan’ın yaptığı ilk çifte (kadınlar ve erkekler) hamamı. Eser, Osmanlı’nın son döneminde Yahudi Motola ailesi tarafından satın alınıyor. 100 yıl önce çıkan yangında ağır hasar meydana geliyor. Biz bu eseri 1987’de rahmetli Fani Motola’dan satın aldık. Hamam o dönem adeta mezbeleydi. Mermerleri, duvarları yıkılmak üzereydi. İçinde döküm atölyelerinin yanı sıra marangoz, elektrikçi, toka imalatçıları da vardı. Hamam, 1980’li yılların ortasında tamamen boşaltılmış ve kaderine terk edilmişti. Satın aldığımızda yandaki giriş kapılarının olduğu kaldırımda 2 Kaçak bina vardı. Ecdat eserini ihya edelim istedik. Mimar İlban Öz’e proje çizimini yaptırdık. Öz rahmetli olunca Halil Onur devam ettirdi. Sinan’ın eserini çocuklarımıza miras bırakmak istiyorduk. Şu anda dükkan olan ön kısmı meyhane, kahvehane yapmak isteyenler kapımızı çaldı. Sinan’ın hatırasına uygun görmediğimiz için bu yerlere kiraya vermedik” dedi.


‘Aslını koruyarak restore ettirdik’


Aylık 4 bin lira kira aldıklarını söyleyen Necati Polat, “Kira gelirlerinin neredeyse tamamını restorasyon çalışmalarına harcadık. Restorasyon işi tamamlandığında süpermarket ile olan sözleşmeyi iptal etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Polat, restorasyon çalışmalarının bitirilmesi için 1.5 milyar liraya ihtiyaç duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu parayı karşılayacak gücümüz yok. Kaba restorasyonu bitirdik. Hamamın yanındaki kaldırıma yapılan kaçak binaları bile kendi cebimizden para harcayıp yıktırdık. Tarihi eseri, aslını koruyarak restore ettirdik. Geçmiş yıllarda Fatih Belediyesi’ne iki teklif götürdük. O dönemki belediye başkanlarına eseri satın almaları veya kiralamalarını önerdik ancak istemediler. Devlet bize uzun vadeli kredi verirse projeyi tamamlarız.”


Milliyet 


Geri Dön