28 / 04 / 2024

Kapıköy Sınır Kapısı'nda inşaat başladı!

Kapıköy Sınır Kapısı'nda inşaat başladı!

Türkiye'nin İran'daki ihracatında önemli bir role sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı'nda inşaat başladı. Van TSO Başkanı Necdet Takva, çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanacağını açıkladı.



Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracatta önemli bir role sahip olacak Kapıköy Sınır Kapısı'nda TOBB'un girişimiyle geçen yıl yapılan modernizasyon çalışmalar sonrasında karşı taraftan beklenen hamle nihayet geldi. Türkiye ile 30 milyar dolarlık ihracat hedefi konusunda mutabık kalan İran hükümeti, 15 gün önce Razi'de inşaata başladı. 

Sabah'tan Feride Cem'in haberine göre; ülke olarak yaptığımız girişimlerin nihayet karşılık olduğunu ve bu adımın Van ve Türkiye için büyük önem taşıdığından bahseden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, "Kapıköy'de yapılan çalışmaların kısa süre içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Burası tam kapasite ile hizmete geçerse bölgesel ticarette dengeler değişecek ve Van bölgenin lojistik üssü olacak" şeklinde konuştu.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Hala iki ülke arasında bir geçiş güzergahı olarak faaliyette bulunan ve insan geçişlerinin yanı sıra küçük araçların geçişinde kullanılan Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye tarafında Van'ın Saray ilçesine 7-8 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan Kapıköy ile Razi'ye bağlı Kotur arasında bulunuyor. Gün içinde 09.00 ila 15.00 arasında sınırlı süre içerisinde hizmet veren kapının çalışmaların tamamlanmasının ardından 24 saat kesintisiz hizmet veriliyor.

Buranın Doğu Azerbaycan ve Batı Azerbaycan'a ulaşımda önemli bir geçiş kapısı olduğundan bahseden Necdet Takva, "İran'ın çalışmalarını tamamlamasından sonra Kapıköy'ün büyük araç geçişlerine açılmasıyla Gürbulak ve Esendere kapılarının da yükü ciddi anlamda azalacak. Bölgede ticaret hız kazanacak. 1 yıl içinde sadece bu kapıdan yapılacak karşılıklı ticaretin 100-120 milyon dolar seviyesinden 1 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

DEMİRYOLU İLE ÇİN'E ULAŞIYOR

Türkiye tarafında kapıya giden yolların ve kapının onarımının geçtiğimiz yıl mart ayında tamamlanıp hizmete açıldığından bahseden Başkan Takva, İran tarafında da çalışmaların hızla devam ettiğini açıkladı. Takva, İran tarafında büyük araçların geçişinde kullanılan hasar gören 3 köprü olduğunu ve bu köprülerin de onarıldığı bilgisini paylaştı. Çelik konstrüksiyon olarak yapılan inşaatın tamamlanmasıyla sadece İran değil, Afganistan, Pakistan ve Çin'e kadar uzanan demiryolu bağlantısının Türk ihracatçısına açılacağından bahseden Takva, "Burası Türkiye'nin Doğu'ya açılan en önemli kapısı olacak" dedi.

TEMASSIZ TİCARET ARTIYOR

Koronavirüs önlemleri kapsamında halen iki ülke arasında temassız ticaret yapıldığının bilgisini paylaşan Başkan Takva, "Demiryolu ile yaklaşık 400 vagonluk yük taşındı" diye konuştu. İran'ın Türkiye ile 500 kilometrelik sınırının 285 kilometresinin Van ile olduğundan bahseden Necdet Takva, şu ifadeleri kullandı: "Sadece Van için değil tüm Türkiye için İran önemli bir ticaret ortağı konumundadır. Bu kapının açılmasıyla İran'a ticaretimiz hız kazanacak ve katlanarak artacak. Uluslararası ticarete yeni bir soluk getirecek olan bu sürecin yakın takipçisi olacağız. İran'la aktif ticaretin yolu bu kapıyla açılacak."


Geri Dön