28 / 04 / 2024

Karabük'te daire fiyatları yüzde 50 arttı!

Karabük'te daire fiyatları yüzde 50 arttı!

Karabük'te inşaat sektörünün zor günler geçirdiği ifade ediliyor. Dairelerin metrekare fiyatları yapım fiyatı girdilerin zamlanmasıyla yüzde 50 arttı.



Yurt genelinde olduğu gibi Karabük ilinde de inşaat sektörü zor günlerden geçiyor. Dairelerin metrekare yapım fiyatı girdilerin zamlanmasıyla yüzde 50 artmış durumda. 

Karabük Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, bankaların konut kredi faizlerinin yüzde 2 ve yüzde 3.4 arasında değişiklik göstermesi alıcıların konut alımında fikirlerini değiştirmelerine neden oluyor. 

2014-15 yıllarında yüzde 0.9 ile yüzde 1.20 arasında seyreden konut kredi faizlerinin iki katına çıkması daire satışları düştü. Devam eden inşaatların bir çoğu ise geçici olarak durma aşamasında.

Halk arasında ‘Yap Satcılar’ olarak bilinen bazı inşaat firmaları başladıkları inşaat projelerinde yine ‘topraktan satış’ olarak adlandırılan satışlarda sıkıntılar yaşıyor. İnşaat projesi başlamadan peşin satışlarda uygulanan indirimlerden yararlanan vatandaşlar, yine proje başlamadan verdikleri peşinatların ardından, inşaat bitince geri kalan ödemeyi banka kredileri yüksek olduğu için yakmaya başladılar.

İnşaat sektörünün başta kredi faizlerinin yüksek olması  hazır beton firmaları ile inşaat malzemeleri satan ticarethaneleri de etkiledi. İnşaat malzemeleri satan ticarethanelerde nakit paranın dönmediği ifade edilirken, hazır beton santralleri de üretimini yarı yarıya azaltmış durumda.

İnşaat sektörünün en yaygın olduğu Karabük’te ekonomik daralma piyasalarda başladı. Ticarethaneler ve işadamları Karabük Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere, bağlı oldukları sivil toplum kuruluşlarının çözüm arayışları için çalışma yapmaları gerektiği ifade edildi.

Konut kredilerindeki faizlerin yüksek olmasından dolayı Karabük ve Safranbolu başta olmak üzere il genelinde, arz talep doğrultusunda konut fiyatlarının düşüşe geçtiğinin ve fiyatların daha da düşeceği ifade ediliyor.


Geri Dön