01 / 05 / 2024

Karadeniz gazı Türkiye’nin 35 yıllık tüketimini karşılayacak

 Karadeniz gazı Türkiye’nin 35 yıllık tüketimini karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yeni bulduğu rezerv ve enerji yatırımlarıyla makus talihini yeneceğini belirterek, “Küresel bir enerji krizinde en önemli oyunculardan biri kendi gazımız olacak” dedi.



Karadeniz’de bulunan doğal gaz ve diğer enerji yatırımlarını değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez CNN Türk'te, Türkiye'de gerçekleştirilen enerji projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

ENERJİ İTHALATINI AZALTMAMIZ LAZIM

Türkiye’de tüketilen doğal gazın yüzde 99’unun ithal edildiğini belirten Dönmez, “Yaklaşık 55 milyar metreküp doğal gaz tüketiyoruz. Geçen yıl enerji bedeli 95 milyar dolar civarındaydı. Enerji ürünlerindeki maliyeti azaltmak zorundayız. Son 5 yıl içerisinde Karadeniz ve Akdeniz’de aramaları yoğunlaştırdık. Karadeniz’de zorlu şartlarda çalışıyoruz. Servis gemileri 8 saatte platforma gidiyor. Akdeniz’deki çalışmalar nedeniyle ambargo uygulamaları ile karşılaştık” dedi.

Dönmez, Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını ve bunun 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi. Sanayinin harcaması da dikkate alındığında 15-20 yıllık doğal gaz ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. Dönmez şunları söyledi:

 Karadeniz gazı Türkiye’nin 35 yıllık tüketimini karşılayacak

BULUNAN GAZIN PİYASA DEĞERİ 500 MİLYAR DOLAR

“Karadeniz gazını 20 Nisan’da Filyos’daki iletim tesisine getirmiş olacağız. Mayıs başında ise sisteme dahil olacak. 710 metreküplük bir rezerv var. 35 yıl yetecek bir kapasiteden bahsediyoruz. Bugunki piyasa koşullarına göre gazın değeri yaklaşık 500 milyar dolar. Bulunan gaz batı tarafındaki arz güvenliğimiz için önemli. Komşu ülkelere gaz sevkiyatı imkanı kazanmış olacağız. 100 milyar metreküp civarı doğal gazı işleyip sisteme kazandıracağız. 40 milyar metreküpü de ihtiyaç duyan ülkelere ticaretini sağlayabiliriz. Yapılan yatırımlarla küresel bir enerji krizi yaşanması durumunda bizim gazıMız önemli bir oyuncu haline gelecek.”

 


Geri Dön