28 / 04 / 2024

Karadeniz yaylalarında ikinci yıkımlar başladı!

Karadeniz yaylalarında ikinci yıkımlar başladı!

Karadeniz Bölgesi'nde imar kirliliği ve kaçak yapı tartışmalarıyla gündeme gelen yaylalarda, 'imar barışı' haricinde kalan, 31 Aralık 2017 tarihinin ardından inşa edilen yapılar yıkıldı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’deki Ayder Yaylası için “Ayder'i kirlettik, rezil ettik” tepkisiyle gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılara karşı 2 sene önce Trabzon, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane valilikleri harekete geçti.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; yapı yoğunluğu yükselin ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması için kaçak yapılara yıkım kararı verildi.

Bu süreçte Türkiye'de uygulanan ‘imar barışı’ uygulaması, Doğu Karadeniz’de yaylalarda yapılan ve yıkım kararı verilen kaçak yapıların sahiplerini de harekete geçirdi. Yaylalardaki kaçak yapı sahipleri ‘imar barışı’ uygulamasından faydalanmak amacıyla başvuruda bulundu.

Karadeniz yaylalarında ikinci yıkımlar başladı!

KAÇAK YAPILAR YIKILDI

‘İmar barışı’ ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kaçak yapılara af imkanı sunacak olan uygulamayı fırsat bilenler, yaylalarda betonarme kaçak yapılar hayata geçirdi.

Bölgede neredeyse bütün yaylalarda inşaat sesleri arasında kaçak yapılar da hayata geçirildi. Jandarma, Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve belediye ekipleri, kaçak inşaatlara ilişkin tutanak tuttu. 

Kaçak yapılara ilişkin olarak valilikler, halkı uyarıcı bir bildiri yaptı. ‘İmar barışı’ uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığına dkkat çekildi, bu tarihten sonra inşa edilen yapılar yıkıldı.

Karadeniz yaylalarında ikinci yıkımlar başladı!

PANDEMİDE YENİDEN BAŞLADI

Bölgede bir süre duran kaçak yapılaşmaya, Kovid-19 salgını sürecinde ilginin arttığı; birçoğu milli park, sit ve mera alanlarını da kapsayan yaylalarda tekrar start verildi.

Denetimlerde belirlenen kaçak yapıların yıkımlarının başladığı bölgede halka da uayrılar yapılıyor. Trabzon'un Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerinin ortak kullandığı Yurt Yaylası'nda belirlenen kaçak yapılar, ekipler tarafından yıkıldı, konut inşa etmek için kazılan 11 temel çukuruda doldurdu ve kapatıldı.

‘HER ŞEYİMİZ HARAP OLDU'

Kaçak olduğu belirlenen konutu yıkılan Adem Beğendi, “Evimi 2 ay önce yapmıştım. Yeni yaptığımız evin yerinde dededen kalma bir evimiz vardı, yıkılmak üzereydi. Onun yerine aynı temel üzerine ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek ev yaptık. Yıkım yapılacağından haberimiz yoktu. Gelmiş iş makinesi ile evimi yıkmışlar. Tebligat falan göndermediler. Hiç haberimiz olmadı. Suçluysak yıksınlar ona sözümüz yok ama insan bir haber verirdi, içinden malzemelerimizi alırdık. Her şeyimiz harap oldu” diye konuştu.

Karadeniz yaylalarında ikinci yıkımlar başladı!

‘BABAEVİMİZİN YERİNE EV YAPTIK'

Evi yıkılan Yakup Yüce de “Yıkım için kimseye haber verilmedi. Bir uyarı da yapmadılar. Bizim yaylamızda babaevimiz vardı. Yıkılmak üzereydi. Taşları dökülmüş, çatısı çürümüş, su akıtıyordu. İçine ‘yıkılacak’ korkusundan giremiyorduk. Biz de babaevimizin yerine yeni bir ev yaptık çünkü burada hayvancılıkla uğraşıyoruz. Biz mera alanına ev yapmadık. Babaevimizin yerine ev yaptık. Bütün birikimim yıkılan evle beraber gitti. Ustaların keresteleri, malzemeleri vardı. Onları bile alamadılar” diyerek duruma tepki gösterdi.

Engin Balcı ise konuyla ilgili “Yaylada çok eski evler vardı ama yıllar sonra evler kullanılmaz hale geldi ve ihtiyaçlarımızı karşılamadılar. Tuvaletleri dışarıdaydı, duş alamaya yerleri yoktu, mutfağı yoktu. O evlerin yerine tek katlı yaylaya uygun yeni evler yaptık ama evlerimiz yıkıldı, birikimim gitti” şeklinde konuştu.

Yaylalarda kaçak yapılaşma durduruldu!


Geri Dön