İhale

Karaköy’deki Tahir Han 230 milyon TL'ye satışa çıktı!

Mimar Vedat Tek’in imzasıyla 1935'te hayata geçirilen Karaköy’deki Tahir Han, açık artırmayla satışa çıkarılacak. İstanbul Boğazı’nı gören 7 katlı tarihi bina için 230 milyon Türk Lirası muhammen değer biçildi. 1. artırma başlangıç bedelinin ise 115 milyon 30 bin Türk Lirası olduğu belirtildi.

Tütün tüccarı Kavalalı Tahir İsmail Bey'in 1935 yılında yaptırılan İstanbul Karaköy’de yer alan Galataport’un karşısındaki  Tahir Han açık artırmayla satışa çıkarıldı. 230 milyon Türk Lirası muhammen değer biçilen 2. grup kültür varlığı olan Tahir Han, hissedarlarının ortaklığın giderilmesi davası sonucunda satışa sunuldu.

Dünya'dan Hayati Arıgan imzalı habere göre Tahir Han, 1935 yılında tütün tüccarı Kavalalı Tahir İsmail Bey tarafından inşa ettirildi. Kavalalı Tahir İsmail Bey, bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Kavala’dan Darıca’ya göç etti. Ticaretle uğraşan Tahir İsmail Bey, ülkemizin formel eğitim görmüş ilk Türk mimarı Vedat Tek’in imzasını taşıyan Tahir Han’ı 1935 yılında inşa ettirdi. Tahir İsmail Bey, 1 Kasım 2017 yılında tutuklanan Osman Kavala’nın dedesi.

HİSSEDARLAR DAVA AÇTI

Karaköy'deki Tahir Han’ın hissedarlarından çoğunluk hissenin sahibi olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Ömer Faruk Çelik, 2019 yılında İstanbul 11. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ortaklığın satış suretiyle giderilmesi davası açtı. Mahkeme 15 Aralık 2020 tarihinde kararını vererek Karaköy'deki Tahir Han’ın satışu için karar verdi.

Korunması gerekli taşınmaz ve II. Grup Kültür varlığı olan eski Tahir Han, mega kent İstanbul’un Beyoğlu İlçesi, Kemankeş Mahallesi’nde, Galataport’un karşısında yer alıyor. 606 metrekare yüzölçümlü, kâgir Tahir Han hazır zemin, asma ve teras kat olacak şekilde toplamda 7 kattan oluşuyor. 1935'de yapılan 2. grup eski eser özelliği olan tarihi binanın tüm katları ticari amaçlı yapı olarak düşünülüp inşa edilmiş. Uzun zamanlar ticari amaçlı şekilde kullanılan Tahir Han, son dönemlerde tüm kiracılar tarafından boşaltılmış. Binanın dış cephesi sıva üzeri boyalı, merpenleri ve kat hollerinin mozaik kaplı, asansörü kullanım dışı, döküm kaloriferli, kömürlü ısıtma sistemi yer alıyor. 

Söz konusu yapının 3.normal katında itibaren özellikle 4, 5 ve çatı katının geniş görünüş açısında Boğaz manzarası ile dikkat çekiyor. Terası ise 110 metrekare.

İş merkezlerinin ortasında kalan Tahir Han, Karaköy sahiline, Galata Kulesi’ne ve Eminönü Meydanı’na da yürüme mesafesinde bulunuyor. Tüm yapının çok bakımsız kaldığı, binanın çok geniş çaplı bakım onarıma ihtiyacı bulunduğu bilirkişi raporunda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından söz konusu taşınmaza ilişkin; II. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiği ve II. Dönem restitüsyon projesinin uygun olduğu kaydedildi. 3 bin 200 metrekare kullanım alanına sahip olan Tahir Han, tapu kaydındaki gibi olup, taşınmaz tüm şerh, beyan, hak ve yükümlülükleri ile beraber ihale ediliyor.


1. ARTIRMA BAŞLANGIÇ BEDEKİ 115 MİLYON 30 BİN TL

Karaköy'deki Tahir Han, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemeleri satış memurluğunca açık artırma ile satışa sunuldu. 1. artırma 15-22 Mayıs tarihlerinde 115 milyon 30 bin Türk Lirası ihale başlangıç bedeliyle gerçekleştirilecek. Alıcı çıkmazsa 2. arttırma 17-24 Haziran tarihlerinde yapılacak. Tahir Han’ı almak için açık artırmaya girecekler 23 milyon Türk Lirası teminat yatırmak zorunda. 1. ve 2. artırma belirtilen gün ve saatler aralığında açık artırma suretiyle Elektronik Satış Portalı’nda yapılacak. Söz konusu bu artırmada Elektronik Satış Portalı’nda verilecek teklifler, malın muhammen kıymetinin yüzde 50’lik kısmı üzerinden başlatılıyor. İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içerisinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde alınan teminat iade edilmiyor. Yüzde 20 KDV,  tapu harcının yarısı, damga vergisi ve teslim masrafları da alıcıya ait. Birikmiş vergiler ise satış bedelinden ödeniyor.

 

Antalya'da ulaşıma yüzde 33 zam geldi!

Akbank'tan 20 bin TL faizsiz kredi imkanı! Akbank'tan faizsiz ihtiyaç kredisi...

Ev sahibi tarafından icraya verilen kiracı ne yapmalıdır?