08 / 05 / 2024

Karar verildi: Artık akıllı telefonlarda tek tip olacak

Karar verildi: Artık akıllı telefonlarda tek tip olacak

Avrupa Birliği Parlamentosu akıllı telefonlara ilişkin tasarıyı onaylayarak, cihazların tek tip şarj girişli olmasına karar verdi.



ARTIK ELEKTRONİK CİHAZLARDA TEK BİR ŞARJ CİHAZI KULLANILACAK

2024 yılının bitimine kadar piyasada yer alan ve alacak olan tüm yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör ve  klavye gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi yer almış olacak. Bu kararla tek tip şarj cihazı farklı farklı elektronik cihazlarda kullanılabilecek.

Alınan karar sayesinde tüketiciler artık farklı cihazlar için farklı farklı kablo ve şarj aleti satın almak zorunda kalmayacak. Tek bir kablo ve şarj aletleri farklı cihazlarda kullanılabilecekler. Elektronik cihazların hızlı şarj sistemleri de uyumlu olacak.

TEK TİP ŞARJ 2026'DA DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARI DA KAPSAYACAK

Yapılan düzenlemeyle 2026’nın ilkbahar ayında dizüstü bilgisayarları da kapsayacak doğrultuda genişletilmiş olacak. Devreye girecek olan uygulamayla elektronik atıkların azaltılması hedeflenmektedir.

Yasa, Avrupa Birliği Konseyinden resmi olarak onay aldıktan sonra Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecektir.


Geri Dön