27 / 04 / 2024

Karayolları binası Van Gölü kıyısına dolgu yapılarak mı inşa edilecek?

Karayolları binası Van Gölü kıyısına dolgu yapılarak mı inşa edilecek?

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binasının Van Gölü kıyısına dolgu yapılarak inşa edilmesi kararı mecliste konu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Karayolları binası Van Gölü kıyısına dolgu yapılarak mı inşa edilecek?


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binasının Van Gölü kıyısına dolgu yapılarak inşa edilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a iletti.


CHP'li Tanal önergesinde "Van'ın Edremit ilçesinde bulunan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar görerek kullanılamaz hale geldi.


Yeni hizmet binasının, yeni imar planı kapsamında Van Gölü manzaralı Edremit ilçesind yapılmasına karar verildi. Verilen karar doğrultusunda harekete geçen Karayolları Bölge Müdürlüğü Van gölünün içine doğru 53 metre dolgu yaptı. Göl kıyısı boyunca yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde beton bloklar ile perdelendi." şeklinde açıklamalarda bulunarak 5 soru sordu.


Tanal'ın soruları

1. Göl kıyısının 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde beton bloklar ile perdelenmesi çalışmalarında, doğanın Kıyıcak köylülerine bahşettiği bir görüntüyü ellerinden alırken Kıyıcak Köylüleri sakinlerinin fikri alındı mı?


2. Söz konusu çalışmanın bölge için gerekli olup olmadığı konusunda bölgeye ekip gönderilip ayrıntılı bir araştırma yapılması veya rapor hazırlanması istenildi mi? İstenildi ise gölün içeri doğru doldurulup, boydan boya beton ile kapatılmasının gerekliliğini gösteren raporları açıklar mısınız?


3. Köprülü kavşağın doğal yapıyı tahrip etmesi nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından 2016 yılında çalışmaların durdurulması için Van 3. İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği doğru mudur? Doğru ise Karayolları, mahkemenin yürütme kararına uymayarak çalışmalarına neden devam etti?


4. Duvar örülen yerdeki sazlıklar ve bataklıkların doldurulmuş olması canlıların üreme alanlarına tecavüz değil midir? Doğanın ekolojik dengesini bozan bu yol yapım çalışmaları sırasında gölde yaşayan canlıların yaşam hakkı için aldığınız önlemler nelerdir?


5. Bu doğa vahşetine kalkışırken gölde yaşayan canlılar için herhangi bir önlem alınmadı ise bunun sebebine gölde yaşayan canlılarının oy kullanma yetileri olmadığı için önemsenmemeleri diyebilir miyiz?


Geri Dön