05 / 05 / 2024

Karayolları dev yatırımlara başlıyor!

Karayolları dev yatırımlara başlıyor!

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2011 yılında duble yollar ve otoyolları öncelikli konu olarak programına aldı. Kurum, Türkiye'yi yeni karayolu ağlarıyla donatacak 24 önemli projeyi, Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirecek



Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2011 yılında duble yollar ve otoyolları öncelikli konu olarak programına aldı. Kurum, Türkiye'yi yeni karayolu ağlarıyla donatacak 24 önemli projeyi, Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirecek. Toplam uzunluğu 9 bin 380 kilometreye ulaşacak projelerin maliyetinin 83 milyar doları bulması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyol programı kapsamında 2 bin 197 kilometre otoyolu tamamlayarak trafiğe açarken, bugüne kadarki otoyol ağı için 19.1 milyar dolarlık bir harcama yaptı. Karayolları Genel Müdürlüğü, YİD modeliyle yapılması planlanan 9 bin 380 kilometre uzunluğundaki 24 önemli otoyol projesini de 2011 yılında hayata geçirmeyi planlıyor. Toplam uzunluğu 9 bin 380 kilometreye ulaşacak projenin maliyetinin 83 milyar dolan bulması bekleniyor. İhalesi yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun yapım çalışmalanna başlandı. Uzunluğu 414 kilometreyi bulması beklenen Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin (üçüncü Boğaz köprüsü dahil) YİD modeliyle yapılması için Karayollan Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmesi konusunda DPTye müracaat edilmişti. Bu proje için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının alınmasının ardından görevlendirme ilanma çıkılacak.

Yıl sonunda 5 proje tamamlanacak
Karayollan Genel Müdürlüğü, yapımı devam eden projeleri de yılın sonuna kadar açmayı planlıyor. 54.6 kilometresi otoyol, 76.4 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 131 km uzunluğunda olan Kemerhisar-Pozantı otoyolunun fiziki gerçeklemesi yüzde 77'ye ulaştı. Projenin Kemerhisar Pozantı kavşağı arasındaki 87.3 km'lik kesimi trafiğe açıldı. 192 km uzunluğundaki Gaziantep-şžanlıurfa otoyolunun 167 km'si trafiğe açıldı, yılın sonuna kadar kalan 25 km'lik kesimin tamamlanarak trafiğe açılması öngörülüyor. Toplam 82 km uzunluğundaki Bursa çevre Yolu'nun da 67.5 km'si trafiğe açılırken, kalan kısmın yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. 57.8 km uzunluğundaki İzmir-Urla-çeşme Otoyolunun ise 52.3 km'si tamamlandı. 2010 yılı sonunda liman viyadüğünün Seferhisar ve Urla kavşak düzenlemeleri çamlıçay Köprüsü ve  İzmir  İleri Teknoloji Enstitüsü kampusu arasının üstyapı çalışmalan sürdürülüyor.
Dünya


Geri Dön