09 / 05 / 2024

Kardeşler arasında miras nasıl bölünür? Kardeşten kardeşe miras nasıl kalır?

Kardeşler arasında miras nasıl bölünür? Kardeşten kardeşe miras nasıl kalır?

Kardeşler arasındaki miras durumu çoğu zaman sorun teşkil etmektedir. Peki “Kardeşler arasında miras nasıl bölünür? Kardeşten kardeşe miras nasıl kalır?” İşte detaylar!



KARDEŞLER ARASINDA MİRAS NASIL BÖLÜNÜR?

Miras bırakanın altsoyu, kendi çocukları, torunları ya da onların çocuklarını kapsamaktadır. Birinci zümrede yer alan kardeşler, murisin yani miras bırakan kişinin çocuklarıdır. Bu kardeşler mirası murisin eşi ile paylaşıyorlar ise eşin payı 1/4 olacaktır. Kardeşler ise geriye kalan 3/4 payı kendi aralarında eşit olarak paylaşılır.

MİRAS KALAN EVİN KİRASINI KİM ALIR?

Bahsi geçen evden elde edilen kira geliri o konutun tüm mirasçılara aittir. Miras kalan bu ev zaten miras bırakan kişi henüz yaşıyor ise kiralanmış ve içinde kiracı bulunan bir ev de kira sözleşmesi bu sefer kiracı ve tüm mirasçılar arasında devam eder. Kiralayanın yani ev sahibinin vefat etmesi, kira sözleşmesini sona erdirmez.

KARDEŞTEN KARDEŞE MİRAS NASIL KALIR?

Mirastan pay alma konusuna bakıldığı zaman yani hukuki açıdan bakıldığında, aynı anne ve babadan, olan kardeşlerin tümü, mirastan eşit şekilde pay alma hakkına sahiptir. Miras bırakan kişinin bekar ve vefat etmiş olması da ayrıca hiçbir mirasçının olmaması durumunda ise bekar kardeşin mirası, kardeşler arasında eşit şekilde paylaşılmalıdır.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış gerçekleşebilir mi? Mirasın mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan malları satılabilirler. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

BABADAN KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Miras kalan gayrimenkul satışını gerçekleştirmek istiyorsanız bunun için tüm varislerin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları gerekir. Mülk üzerinde hakkı olan kişiler yani varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamazlar ise de Sulh Mahkemesi'ne başvurabilirler.

Tapunun geçmişi nasıl öğrenilir? Eski tapular e-devlette görünür mü? Ölen kişinin tapusu nasıl alınır?

TOGG ön siparişinde beklenen haber! TOGG ön sipariş nasıl verilir? İşte TOGG ön sipariş yöntemi!


Geri Dön