19 / 05 / 2024

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Mirasın kardeşlerden birisine devredilmesi için ne yapılır?

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Mirasın kardeşlerden birisine devredilmesi için ne yapılır?

Miras paylaşımında kardeşler arasında sorun çıkabilmektedir. Peki bu durumda ne yapılabilir. Miras paylaşımı sorunu nasıl çözüme kavuşur? İşte detaylar!



MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİSİNE DEVREDİLMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devrine dair noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmaz. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ya da bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile gerçekleşmektedir.

MİRAS KALAN EVDE OTURMA HAKKI KİMİNDİR?

Anneden veyahut babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılarındır. Yani tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan kontta oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan doğruya tahliye edilemez. Nedeni ise her bir mirasçı miras kalan evde elbirliği sıfatıyla maliktir.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına karşı çıkarsa çoğunluğun isteğine bakılır. Kardeşler arasında miras paylaşımında anlaşmazlık çıkarsa, çoğunluğun ne söylediğine bakılır ve miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satışla düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının çözülme süresini uzatabilir.

MİRAS KALAN GAYRİMENKULÜN SATIŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Miras kalan mülklerin satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekir. Mirasın intikalinin ne olduğu da sorulmaktadır. Mirasın yasal temsilcileri olan kişiler, tapu müdürlüğüne başvurmalı ve şu belgeleri ibraz edilmelidir. İstenilen o belgeler ise,

Varisten ya da onun temsilcisinden nüfus cüzdanı istenir,

1 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir,

Gayrimenkulün tapu senedi gereklidir,

Bahsi geçen gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) gerekmektedir,

Veraset belgesi de istenmektedir.


Geri Dön