29 / 04 / 2024

Karşıyaka Opera Binası'nın ihalesi 15 Aralık'ta!

Karşıyaka Opera Binası'nın ihalesi 15 Aralık'ta!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2006’da gündeme getirdiği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını Senem üstlendiği opera binasının ihalesi 15 Aralık’ta.




Eski Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın Temmuz 2006'da gündeme getirdiği ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiği Karşıyaka Mavişehir'deki opera binası için 10 yılda ancak ihale aşamasına gelinebildi. Belediyenin resmi internet sitesinde opera binasının ihalesinin 15 Aralık 2016'da yapılacağı duyuruldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, aradan geçen 10 yıllık sürede 3 kez ihale için tarih verdiği projede yine evdeki hesap çarşıya uymadı. Projenin yapımı ilk kez 2006 yılının temmuz ayında gündeme geldi. Dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın fikir babası olduğu projeyi daha sonra bir takım değişikliklerle İzmir Büyükşehir Belediyesi sahiplendi. Göztepe'deki Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi'nin ardından, Karşıyaka Mavişehir'de de uluslararası standartlarda opera binası yapacağını açıklayan Büyükşehir Belediyesi, bunun için proje yarışması açtı.


HAZİRAN 2012 İYİDİR

177 eserin katıldığı yarışmada jüri Ekim 2009'da toplandı. Yarışmayı Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu'nun önderliğindeki ekip kazandı. Başkan Kocaoğlu Ağustos 2010'da Ahmed Adnan Saygun'daki ödül töreninde yaptığı konuşmada "Haziran 2012'de temeli atılırsa çok iyidir. Başarıdır. Hesabımızı kitabımızı ona göre yapıyoruz" dedi. Ancak Büyükşehir'in diğer projelerindeki gibi opera binası projesinin hayata geçirilmesi serüveni de uzadıkça uzadı.


ÜÇ YILDA ANCAK BİTTİ

Büyükşehir Belediyesi proje yarışmasını kazanan mimarlık bürosu ile Nisan 2012'de uygulama projelerini hazırlaması için protokol imzaladı. Protokol töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, opera binasının yapımı için 2013'te ihaleye çıkabileceklerini açıkladı. Hesaplar yine tutmadı. Opera binasının uygulama projeleri 3 yılı aşkın bir sürede ancak tamamlanabildi. Derken İzmir Büyükşehir Belediyesi, önceki gün yaptığı basın açıklamasnda "İzmir'in gurur projesi 15 Aralık'ta yola çıkıyor" başlığı ile ihale tarihi duyurdu.Belediyenin resmi internet sitesinde yayımlanan ihale şartnamesinde işin yapım süresi bin 350 gün yani 3 yıl 9 ay olarak açıklandı. Buna göre en iyimser tahminle Şubat 2017'de ihalenin sonuçlandırılması durumunda opera binası ancak 2020 yılının sonunda tamamlanabilecek. İhale aşamasında itiraz olması halinde projenin hayata geçmesi otomatikman 2021 yılına sarkacak. 10 yılda ancak ihale aşamasına gelinebilen İzmir Opera Binası, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı açıklamaya göre Cumhuriyet tarihinin "operaya özel ilk sanat binası" olma özelliğini taşıyacak. Opera binasında 1435 seyirci kapasiteli ana salon ve sahneler, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi, prova salonları, opera bölümü, bale bölümü, 350 seyirci kapasiteli avlu-açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araç kapasitesine sahip otopark yer alacak. Tesis yaklaşık 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak. Ana fuaye denizden gelen düzlemin yükselerek yapının içine girdiği yer olarak planlandı. İrtifadan dolayı deniz ile arasındaki mesafenin görsel olarak kapanmasıyla bu bölüm körfez manzarasına açılacak.



Sabah


Geri Dön