27 / 04 / 2024

Karşıyaka tramvay projesi otopark sorunu mu doğuracak?

Karşıyaka tramvay projesi otopark sorunu mu doğuracak?

İZELMAN'a ait otoparklar, tramvay projesi ile kaldırılıyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da hayata geçirmeye çalıştığı tramvay projesi bölgede bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadar az olan otoparkları ortadan kaldıracak




Karşıyaka sahilde vatandaşların otopark sıkıntısını büyük ölçüde çözen İZELMAN'a ait otoparklar, tramvay projesi ile kaldırılıyor.


Otopark ile ilgili kentin en zorlu bölgelerinden biri olan sahilde  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyacağı tramvay projesi otomobil sahiplerinin hoşuna gitmedi. Tıpkı Göztepe sahilinde olduğu gibi Karşıyaka'da da sahil şeridi üzerinde ilerleyecek olan tramvayın otopark olarak kullanılan alanı güzergâh olarak belirlemesi oraya araç bırakan kesimi sevindirmedi.


Neler olacak?


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da hayata geçirmeye çalıştığı tramvay projesi bölgede bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadar az olan otoparkları ortadan kaldıracak. Sahil güzergâhı boyunca konuşlanan otoparklar, proje ile yerini tramvaya yol olarak bırakacak. Büyükşehir'in bölgenin otopark yükünü ortadan kaldıracak bir başka projesi ise bulunmuyor


Yok olan otoparklar nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşlar “Şov yapmak yerine, önce alt yapı hazırlanmalı, otopark yer altına alınmalı, tramvay yerine önce otopark problemimizi çözelim. ... Nostalji yapacağız diye, eziyet çekmeyelim” diye serzenişlerini dile getirdi. Alaybey' den Mavişehir' e kadar uzanan Cemal Gürsel Caddesi yakınlarında oturan vatandaşlar yüzlerce aracın otopark sorunu yaşayacağını vurguladı.


Vatandaşın görüşleri şu şekilde:


Mustafa İbiş


Yapılacak olan projenin dışarısında zaten şu an otopark sıkıntısı Karşıyaka’da mevcut. Evlerimize giremiyoruz. Evlerimize yakın park edemiyoruz. Yani yapılacak olan tramvay projesinin daha da büyük sıkıntıya sebep olması durumunda çarşıda ikamet eden insanların çok büyük sıkıntıya düşecekleri malum. Tramvay bence gerekli değil. Yani burada deniz ulaşımı mevcut olduğu için çok gerekli değil. Normal otobüsler dahi çoğu zaman kullanılmıyor burada. Demiş olduğunuz güzergâhlara zaten direkt seferler mevcut. Onun dışında getirisi ne olur bilemiyorum ama bence otopark sıkıntısı şu anda da var. O yüzden çok gereksiz bir yatırım.


Kadir Akın


Bence gördüğüm kadarıyla burada hakikaten otopark sıkıntısı var. Her ne kadar belediye yer altına otopark yaptırdıysa da vatandaşların çoğu oraya girmiyor paralı diye... Bir araç geçeceği zaman problem oluyor, bilhassa mesai saatleri başlangıcında ya da mesai çıkışlarında herkes bir yerlere yetişecek. Bir taraftan deniz ulaşımı bir taraftan da tramvay olursa daha da bir hafifler. Bence tramvay olmalı. Tramvaya binecek olanlar zaten arabası olmayanlar, kırsal kesimden gelenler.


Ersin Üçkardeşler


Ben binanın önüne park ediyorum zaten. Tramvaydan önce yer altı otoparkı planlanmalıydı. Burada herkesin aracı var.


Ümit Çetiner


Buradaki çoğu apartmanın altında otopark var. Yeterli mi değil mi bilmiyorum. Ama yol üzerinde otopark büyük sıkıntı…Bostanlı’daki iç kısımda olduğu için insanlar kullanmak istemiyor o yeri; belki yeterli olabilir. Örneğin biri Bostanlı Sahil'de oturacak ya da orada bir mekânda oturacak. Arabalarını iç mekâna park edip tekrar geri yürümek zorundalar. O yüzden ilk buldukları yerde park ediyorlar. Tramvay burada trafiği alt-üst edecek mi? Şimdi otobüs hatlarını değiştirdiler. Kimilerine iyi geldi, kimilerine problem yarattı.


Saymakla bitmez. Binin üstü de olabilir altı da çünkü sürekli hareket halinde olan bir güzergâh burası. Burada işini görmek için geliyorlar insanlar. Arabalarını park edip tekrar geri gidiyorlar. Sadece burada yaşayanlar ile ilgili bir şey değil bu Konak'tan Alsancak'tan da geliyorlar.


Metin Demirkaya


Park sorunu var ve had safhada. Tramvay geçtikten sonra buranın otopark sorunu nasıl olacak meçhul. Sokak aralarında ücretli otopark alanları var onlar da çok küçük yerler. Şu an yolun kenarlarına araçlar park ediyorlar. Karşıyaka İskele'den Nikah Sarayı'na kadar her taraf dolu; sağlı ve sollu şekilde. Onlar nereye koyacak? Sahil bandında tramvay geçtiği zaman tüm park yerleri kalkacak malum. Yeşil alanlar var, onlar bozulacak. Bisiklet yolları var, onlar kalkacak. Onun tramvay İstanbul'daki gibi yol üzerinden geçmiş olsa daha mantıklı olurdu. Nikah Sarayı'na kadar olan yeşil alanlar bozulacak.


Ali Şentürk


Zaten şu haliyle otopark problemi var. Park etmek için yarım saat sıra bekliyorsun. Yollar maalesef araç dolu. Tramvayı da koyarlarsa nasıl olur bilemiyorum. Mesela ben arabamla gelemiyorum, motosikletimle gelip, gidiyorum. Burada oturanların araç kapasitesi nedir?


Her evde bir tane iki tane araba var. Zaten bir de şimdi apartmanların altında otopark da yok. Karşıyaka'nın göbeğine kapalı otopark kurdular o da uzak olduğu için kimse gidemiyor. Bostanlı'ya kadar otopark sorunu var. Karşıyaka çarşısına en yakın otopark yaklaşık 100-150 kapasitelik. Eğer Bostanlı'daki otoparkı kullanırsak, oraya kadar giderek park ettikten sonra otobüsle geri dönmek zorunda. Tramvay her şeyden önce trafiği engelleyecek. Zaten akşamüstü üç şerit olmasına rağmen problem çıkıyor bir de tramvay yolu gelirse hep sıkıntı olur. Nostalji yapacağız diye trafiği berbat edecekler.


Melih Canaslan


Bizim yerel yöneticilerimiz Avrupa’ya gidiyorlar; Birçok yenilik görüp, ancak sadece geliyorlar, gelip burada uygulama yapmıyorlar. Avrupalı bu işi başarıyorsa, biz niye başarmayalım. İş uygulamaya geldiğinde kimse elini taşın altına koymuyor. Bizim yöneticilerin bahanesi  Ankara  bize destek vermiyor. Belediye olarak yeterli bütçen var. Onların destek vermesine gerek yok. Ancak yatırıma dönüşen bir şey yok. İzmir'deki sıkıntı, yöneticilerde. Biraz daha ciddi biraz daha gayretli olabilseler başaramayacakları iş yok. Burası şehrin merkezi. Daha büyük olan otoparkı küçülttüler bu yüzden öğleden sonra gelen at arabaları kontrolsüz oldukları için her yeri pisliyorlar. Bakın Viyana'ya gidiyoruz, Prag'a gidiyoruz, Budapeşte’ye gidiyoruz, bu adamlarda deniz yok ancak öyle bir sistem getirmişler ki atlar bile nizamlı. Bunu belediye'nin bir adamı görmüyor mu bu sıkıntıları, ben vatandaş olarak ciddi rahatsızlık duyuyorum.


Elif Canaslan


Bu kadar güzel bir mekânda siz otopark yapmışsınız Bir kere bu otopark Avrupa’nın bütün kentlerinde yer altındadır, yer üstünde değildir. İnsanların oturup kalkabilecekleri, yiyip içebilecekleri alanlar yaratılması lazım. Ben dün Ankara'dan geldim, her yerinde park var. İnsanların nefes alabilecekleri yerler yaratılmış; sanki her şey insanlar için yapılmış. İzmir'de hiç bir şey yok çok üzüldüm. Bu arabaları kaldırsınlar, burada olması saçma zaten. Ben tramvay gelirse toplu taşıma kullanırım. İnsanlar da buna alışkanlık yapması lazım. Dünyanın hiçbir yerinde 9 dakikalık mesafe için özel arabasını kullanan yoktur. Mantık yanlış. Araba bağımlılığı olmaması lazım. Vapurları ve raylı sistemleri kullansınlar.



Yenigün


Geri Dön