08 / 05 / 2024

Karşıyaka'da ağaçlandırılacak olan 33,5 hektar alan imara açıldı!

Karşıyaka'da ağaçlandırılacak olan 33,5 hektar alan imara açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Yamanlar Dağı eteklerinde, imar planına göre ağaçlandırılması gereken 33.5 hektar araziyi, yapısal imara açılması anlamına gelen "Rezerv alan" ilan etmesi isyana yol açtı..



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karşıyaka'da Yamanlar Dağı eteklerinde, Şemikler Mahallesi sınırları içinde kalan ve imar planında ağaçlandırılacak alan olan 33.5 hektar araziyi 'Rezerv yapı alanı' olarak belirledi. Bostanlı Barajı uzun mesafeli koruma alanı sınırları için de de kalan araziyle ilgili bu kararın iptali için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi dava açtı. Bakanlıkla İzmir belediyeleri arasındaki anlaşmazlıklara bir halka daha eklendi. 


İmara açılacak

 Bakanlık, Prof. Dr. Rıza Aşıkoğlu'nun, Şemikler Mahallesi'nde özel şahıslara ait 211 bin metrakare büyüklüğündeki 7 adet parselin 'Rezerv yapı alanı' olarak belirlen Rezerv Yapı Alanı, şu şekilde açıklanıyor: "Gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ'nin veya İdare'nin talebine bağlı olarak resen Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak belirlenen alan talebi üzerine harekete geçti. Maliye Bakanlığı'nın da uygun görüşünü alan Bakanlık, özel şahıslara ait 7 parselin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 45 bin metrekarelik parseli ve Maliye Hazinesi'ne ait 78 bin metrekarelik iki adet parseli de birleştirerek toplam 335 bin metrekare araziyi 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın imzasıyla 'Rezerv yapı alanı' belirledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın rezerv yapı alanı olarak belirlediği 33.5 hektarlık arazi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'ağaçlandırılacak alan'da, Maliye Hazinesi'ne ait parsellerden birinin ise 'Mera alanında' kalması dikkat çekti. 


Yapılaşmaya izin vermem

 Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, bu gelişmeye isyan etti. Hukuki mücadeleyi başlattıklarını belirten Başkan Durak, şu açıklamayı yap tı: "Konunun detaylarını tam olarak bilmiyorum ama bildiğim bir şey var; o da Yamanlar bölgesinde imara açılacak alan yaratmaya çalıştıkları... Ancak kimse kusura bakmasın; Yamanlar'da imara açılacak bir alanımız yok. 

Belediyemize ait alanlar bulunduğu halde oraları bile imara açmadık. Ne yaparlarsa yapsın, ne karar alırlarsa alsınlar, Yamanlar'da yapılaşmaya izin vermem. Mezarlığın üst kısmında çok değerli bir bölge var. Hele hele orayı, akıllarından bile geçirmesinler." 


Utku Bolulu/Milliyet Ege


Geri Dön