03 / 05 / 2024

Kart ücretleri artıyor mu? Mastercard ve Visa’dan çok konuşulacak karar!

Kart ücretleri artıyor mu? Mastercard ve Visa’dan çok konuşulacak karar!

ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Mastercard, kart ücretlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Mastercard, ABD'de kredi kartı ücretlerini artırmayı planladığına yönelik haberlerin doğru olmadığını ifade etti.



Mastercard'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, kredi kartı ücretlerine yönelik geçen hafta The Wall Street Journal'da yer alan haberin "yanlış" olduğu belirtildi.

Söz konusu açıklamada, "Mastercard bu sonbaharda Amerika’da takas ücretlerini artırmıyor ve bunu yapmayı da planlamıyor” denildi.

Aynı zamanda, şirketin açıklamasında, Amerika’da Mastercard işlemlerinin sağlanması için gereken ağ ücretlerinin de artırılmayacağı öğrenildi.

Diğer taraftan, Visa'dan yapılan açıklamada da konuya yönelik basında yer alan haberlerin "yanıltıcı" olduğu kaydedildi.

Kart ücretleri artıyor mu? Mastercard ve Visa’dan çok konuşulacak karar!

Visa kartlarının kullanımındaki güçlü artışa rağmen Visa işlemlerindeki genel takas ücretlerinin son on yılda yatay bir seyir izlediği vurgulanan açıklamada, ayrıca şirketin son 3 yılda ABD'deki küçük işletmelerin büyük çoğunluğu için takas ücretlerini azaltacak programlar başlattığı ifade edildi.

The Wall Street Journal'da 30 Ağustos 2023 tarihinde yer alan ve konu ile ilgili bilgi sahibi isimsiz kaynaklar ile gazetece görülen belgelere dayandırılan söz konusu haberde, Visa ve Mastercard'ın kredi kartı ücretlerini artırmaya hazırlandığı paylaşılmıştı.

ALIŞVERİŞTE YENİ DÖNEM

Öte yandan, bankaların yüzde 2,5 komisyon alması ve kredi kartı ile gerçekleştirilen harcamalarda geri ödemelerin 45 günü aşması, esnafı yeni yöntemlere yöneltti. Bu kapsamda, manavdan doktora, kasaptan kuaföre kadar her yere IBAN'ların olduğu karekodlu tabelalar asılıyor. Esnaf, "45 gün sonra gelen ödemeyi aldığımız zaman ben onun yerine yeni ürün koyamam" diyor. Diğer taraftan, IBAN ile ticaretin kayıt dışı riski de bulunuyor.

Kart ücretleri artıyor mu? Mastercard ve Visa’dan çok konuşulacak karar!

Sabah gazetesinin haberine göre, bazı bankaların POS komisyonlarını fahiş oranlara çıkarması ve geri ödeme süresinin uzaması yüzünden pek çok esnaf, müşterilerini IBAN ile ödemeye yönlendirmeye başladı. Para transferinde büyük kolaylık sağlayan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) bu doğrultuda, esnafın yeni gözdesi oldu. Bunun yanı sıra, sokak satıcılarının da, 'Kredi kartı geçerlidir' yazısını kaldırıp yerine 'IBAN geçerlidir' şeklinde yazı yazdığı ifade edildi.

SSK ve Bağ-Kur'lulara yüzde 19.44, 31.92 ve 35.25’lik Ocak 2024 zamları tek tek hesaplandı! İşte yeni zamlı maaşlar...

Borsada rekor üstüne rekor! Yatırımcı sayısı bir ayda 657 bin kişi arttı!

Az önce açıklandı! Benzin, motorin ve LPG’de şok karar! Duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön