22 / 11 / 2024
fuzul

Kartal Belediye Başkanı Kartal'da kentsel dönüşümü anlattı!

Kartal Belediye Başkanı Kartal'da kentsel dönüşümü anlattı!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kentsel Dönüşüm Derneği 'KENTDER'e, Kartal'daki Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü anlattı. Öz, Deprem Dönüşümü Türkiye'de en iyi yapan belediyenin Kartal olduğunu söyledi..




Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kentsel Dönüşüm Derneği 'KENTDER'e, Kartal'daki Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü anlattı. Çengelköy'de düzenlenen, inşaat ve yapı tedarik firmalarının bir araya geldiği toplantıda Başkan Altınok Öz, deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümü en iyi yapan belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu belirtti. 

"TAK KARTAL, Kartal'ı Tasarlıyor" Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ve Gürallar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Erol Güral, Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, yapı inşaat şirketleri müdürleri, şehir plancıları, avukatlar ve yapı tedarik firmalarının genel müdürlerinin yer aldığı toplantıda Tasarım Araştırma Katılım TAK KARTAL' ekibinden Özgün Günsürer, TAK KARTAL'ın çalışmalarını sunum eşliğinde anlattı. 

"Seçim Bildirgeme Deprem Dönüşümü ve Yerinde Dönüşümü Koydum" 2009 seçimlerine girmeden önce seçim bildirgesinde 'Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü.' ün yer aldığını hatırlatan Başkan Altınok Öz," 2009 seçim manifestomda, 'Kartal'da kişiyi yerinden eden dönüşüme hayır' ve 'Depremi birlikte yeneceğiz' diyoruz. Seçim bildirgemde; tüm konutların depreme dayanıklı olarak yeniden yapılandırılacağı, bu amaçla apartman yönetimlerine ve gecekondulara özel destek verileceği, depremle ilgili imar değişikliklerinden altyapı ücreti ve harç alınmayacağını belirttim" dedi. 

Başkan Altınok Öz, Türkiye'de deprem ve yerinde dönüşüm kelimesini kullanan ve uygulamaya sokan ilk belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu belirterek bu konuda lider olduklarının altını çizdi. Dönüşümde Kartal modelinin ilçede uygulandığını belirten Başkan Altınok Öz, "Deprem dönüşümü ile ilgili sözleşme taslağı hazırlayarak internet sitesine koyan da Kartal Belediyesi'dir. Şu ana kadar 14 bin 539 kişiyi çürük ve depreme dayanıksız binalarda yaşamaktan kurtardık. Hamam sokak da dönüşüm içerisinde olacak. Hamam Sokak Esnaf Derneği kuruldu. Yunus Mahallesi ve çevresinde Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği'nin adı, yaptığımız çalışmalar sonucunda 'Yunus Kentsel Dönüşüm Platformu'na dönüştü. 

Önemli olan bu. Halka neyi veriyorsanız onu görüyorsunuz. 

Önce tapu sonra yapı. Deprem dönüşüm toplantılarını kayıt altına alarak deprem dönüşümün kitabını yazdık. Kartal'ın imar planlarıyla ilgili bütün sorunlarını çözdük" dedi. 

'Kira Yardımını Çıkardık' Deprem dönüşüm ve yerinde dönüşüm için kira yardımını Meclisten çıkardığını, 6306 sayılı yasanın mimarının da Kartal Belediyesi olduğunu ifade eden Başkan Altınok Öz," 2012 yılında 6306 sayılı yasa çıkmadan önce Belediye Meclisinden, evi deprem nedeniyle terk edecek ve evi yıkılacak ailelere 500 tl kira yardımını çıkardık. 

Sayıştay bunu kabul etmedi ve biz tekrar çıkardık. 

Van Erciş'te deprem meydana gelince-hükümet bununla ilgili bir çalışma yaptı ve 6306 sayılı yasada hem kira yardımı çıktı, hem de 'Vergi ve harçlar alınmayacaktır' denildi. Bu işlerin mimarı biz olduk" şeklinde konuştu. 

"Mahalle Bakkalı İşletir Gibi Kent Yönetilmez" E - belediyeciliğinin önemine değinen Başkan Altınok Öz, mahalle bakkalı yöntemiyle bir kentin yönetilemeyeceğini vurguladı. Başkan Altınok Öz, "Kartal Belediyesi yeni hizmet binasını yaparak elektronik hizmet belediyeciliğine geçtik. Kendi yazılımımızı çıkararak iş akış süreçlerini hayata geçirdik. İçinde bulunduğumuz bina, akıllı bina olarak tasarlandı. Hem fiziki, hem de fonksiyonel yönüyle. Fiziki yönüyle şudur: Dışarıdaki güneş ışığı kuvvetliyse içerdeki ışık kuvvetlenecek, ışık enerjisi azsa düşecek. Güneyde ısı yüksek kuzey alçaksa kuzey ve güney 22 dereceye gelecek. Bina içerisinde karbondioksit oranı arttıysa günde iki kez karbondioksit alınacak, oksijen verilecek. Bu böyle olunca ısının yüzde 49 buçuğu muhafaza edilecek. Enerjinin yüzde 30'u güneş enerjisiyle sağlanacak. Tasarruflu pisuvarlar kullanılacak. Kartal Belediyesi olarak böyle bir bina yarattık. Şimdi binanın akıllı işlevini tam olarak kazanması için her müdürlükten arkadaşlar bunun eğitimini alıyor. Hedefimiz, aracısız, tefecisiz bir belediye yaratmaktır. Her ortamda bilgiyi elektronik ortamda dolaştırmamız lazım. Kartal'ın imar şartlarında nüfusu 453 bin. Kısa sürede Kartal'ın nüfusu 1 milyon 100 bin olacak. Daha fazla büyümeyecek. Orada kalacak. Ancak mahalle bakkalı yöntemiyle bir kenti yönetemeyiz" dedi. 


Tünaydın


Geri Dön