02 / 05 / 2024

Kartal Huzurevi çevreci bina oluyor!

Kartal Huzurevi çevreci bina oluyor!

3. dönem toplantısı Kartal Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "R2 CITIES Yerleşim Alanlarının Yenilenmesi: Sıfır Enerji Tüketen Şehirlere Doğru" projesi kapsamında Kartal, Türkiye'nin ilk sıfır enerji tüketen şehirlerinden biri olacak.



3. dönem toplantısı Kartal Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "R2 CITIES Yerleşim Alanlarının Yenilenmesi: Sıfır Enerji Tüketen Şehirlere Doğru" projesi kapsamında Kartal, Türkiye'nin ilk sıfır enerji tüketen şehirlerinden biri olacak. Avrupa Birliği destekli proje 3 ülkede 3 pilot şehir kapsıyor. 


Türkiye'den Kartal, İtalya'dan Cenova ve İspanya'dan Valladolid bölgelerinin yer aldığı projenin toplantısı için Kartal'a gelen heyet, çevreci yapılara dönüştürülecek Kartal Huzurevi'ni ve diğer 2 binayı inceledi, proje kapsamında ilk aşamada Kartal Yakacık Huzurevi'nin çevreci bir yapı olarak yeniden tasarlanması planlanıyor.  Projenin Kartal ile ilgili bölümüyle ilgi veren Başkan Altınok Öz, "Bu proje Valladolid, Cenova ve Kartal'ın. Proje, Avrupa Birliği'nin ısı yalıtımı, enerji verimliliği üzerine yapmış olduğu bir proje. Bu projenin içerisinde Kartal Belediyesi olarak 20 bin metrekarenin izolasyonunu başlattık. Proje kapsamında evler veya binalar olabilirdi ama bu arkadaşlara kamu binasının izolasyonunu yani huzurevinin izolasyonunu kabul ettirdik. AB desteği ile o binanın izolasyonu, ısı kaybının önlenmesi, enerji verimliliği ve değişik enerji çeşitliliğinin kullanılması açısından bir çalışma yapılıyor" dedi.  İtalya ve İspanya'dan gelen proje ortaklarının da katılımıyla gerçekleştirilen toplantının öğleden sonraki bölümünde ise katılımcılar, Kartal Yakacık'ta bulunan Huzurevi binasında inceleme yaptılar. Binanın muhteşem manzarasına hayran kalan katılımcılara, binadaki hasarlar ve yapılacak düzenlemeler konusunda bilgi verildi. Binaya sağlanacak suyun 100 metre sondaj yapılarak temin edildiği ve 85 metrede su bulunduğu anlatılarak, çıkarılan suyun, bina etrafında yer altına yapılacak depolarda biriktirileceği belirtildi. 

Heyet daha sonra, projede yer alan ve ikametgah olarak kullanılan 2 binada daha inceleme yaptı. 


Tünaydın 


Geri Dön