04 / 05 / 2024

Kartal, turizm, ticaret ve konut alanı olacak!

Kartal, turizm, ticaret ve konut alanı olacak!

Gebze 'ye kadar uzanacak yeni bölgede 4,5 milyon nüfus barınacak ve balık sırtına benzer ticaret merkezleri yapılacak. Büyükşehir Belediyesi, her ilçe için ayrı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırladı



İstanbul 'u depremden korumanın tek yolunun binaların güçlendirilmesiyle olmayacağını belirleyen Büyükşehir Belediyesi, her ilçe için ayrı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırladı. Sağlıklı yapılaşma düzenine uygun büyüklükte parseller oluşturup imar planları hayata geçirildi. Bu planlardan en çok Kartal 'daki Kentsel Dönüşüm Projesi dikkat çekiyor. Büyükşehir Belediye Meclisi 'nde kabul edilen 1/5 binlik plana göre Kartal, İstanbul 'un yeni kültür, turizm, ticaret ve konut alanı olacak. 330 hektarlık alandaki proje ile bölgede nitelikli iş gücünü barındıran dev ticaret merkezi yükselecek. Kartal 'dan Gebze 'ye kadar uzanacak bu merkez,  Ankara  'nın nüfusu kadar olan 4.5 milyon kişiye hitap edecek. 5 milyar dolarlık bir yatırımla yeni istihdam alanları oluşturulacak.

100 bin kişi ekmek yiyecek

Taksim, Levent, Maslak gibi merkezi iş alanlarına alternatif yeni bir merkezi alan oluşturulacak ve burada 100 bin iş kapasitesi olacak. İstanbul 'un doğu yakasında birinci derecede merkez olma özelliğine kavuşacak bölgedeki proje, mülk sahipleriyle mutlak anlaşma ile yapılacak. Fikir projesini ünlü mimar Zaha Hadit 'in hazırladığı planlama sonucunda İstanbul 'un iki yakası arasındaki dengesizlik giderilecek. Kartal Projesi hayata geçirildiğinde Beyoğlu ve Boğaz sırtlarında yoğunlaşan merkezi iş alanlarına, yepyeni bir alternatif yaratılmış olacak. Rekreasyon ve turizm alanları doğu yakasında yaşayanlara hizmet edecek. 18 Aralık 2009 tarihinde itiraz üzerine tekrar gözden geçirilen 1/5 binlik Kartal Planı, 14 Ekim 2010 tarihinde yenilenerek Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi. 2010 'da kabul edilen planın 2009 'daki ana hatları değişmedi. 14 alt bölgeden oluşan 1/1000 ölçekli Kartal Merkez Uygulama İmar Planı da 18 şžubat 2011 tarihinde İBB Meclisi 'nden geçti.  

Maltepe Dragos alt merkez olacak

Maltepe-Dragos Kentsel yenileme projesi çalışmaları 2005 yılında başladı ve geçtiğimiz yıl son şeklini aldı. 16 şžubat 2010 tarihinde kabul edilen 1/5 binlik plana göre 425 bin 500 metrekare alanda yenileme çalışmaları yapılacak ve alt merkezler oluşturulacak. Burada 10 bin çalışan ile 200 bin kişi barınacak. Doğu yakasındaki sanayi desantralize edilecek. Sanayi alanlarında karma kullanımı sağlanacak.

2 UZMANDAN 2 GÖRÜşž

şžiddet odaktan uzaklaşınca azalır

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu,   “Depremin şiddeti odak noktasından uzaklaştıkça azalır. Bakırköy 'ün 10 kilometre açıklarında gerçekleşmesi beklenen deprem Karadeniz 'e doğru şiddetini azaltır. Yeni kurulması planlanan şehrin çevre etmenleri göz önünde tutulmalı. Deprem olduğunda İstanbul 'da müdahale edilecek alanın genişleyeceği değerlendirilmeli. ” dedi.  

Seçilen yerler tam yerleşim birimine göre

İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Ercan ise “Anadolu yakasında kurulacak her yer deprem için sağlam. Avrupa yakasına gelince Yıldız dağlarının olduğu yer de çok sağlam. Bu proje İstanbul 'daki deprem güvensiz alanlar yıkılıp onların yerine yapılacaksa çok iyi bir proje. Depremin etkisi de güneye nazaran o bölgede 1-1.5 oranında daha az hissedilecektir ” ifadesini kullandı.  
Star


Geri Dön