22 / 12 / 2024

Kartal'da deprem dönüşüm uygulaması yapıldı!

Kartal'da deprem dönüşüm uygulaması yapıldı!

Kartal Belediyesi, " Deprem Kentsel-Yerinde Dönüşüm " çalışmaları kapsamında Kartallı vatandaşların sağlıklı konutlarda yaşamalarını sürdürmeleri için çalışmalarına devam ediyor. Yıkım çalışmalarına bir yenisi daha eklendi...



Kartal Belediyesi, "Deprem Kentsel-Yerinde Dönüşüm" çalışmaları kapsamında Kartallı vatandaşların sağlıklı konutlarda yaşamalarını sürdürmeleri için çalışmalarına devam ediyor. Kartal Belediyesi, "Kentsel-Deprem-Yerinde Dönüşüm" kapsamındaki yıkım çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. 


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ün göreve geldiği 5 yıl boyunca Kartal'da başlattığı dönüşümün bir örneği olan "Deprem Dönüşümü", kapsamında Belde Sitesi'nin yıkımı CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, CHP Kartal, Maltepe, Adalar, Pendik, Sultanbeyli,Ümraniye İlçe Başkanları, CHP İl ve İlçe Gençlik Kolları,Kadın Kolları Başkanları, İl yöneticileri, İl Genel Meclis ve Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Belediye Başkan Yardımcıları ve kalabalık bir halk topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi. 


Kartal'ı Anadolu Yakası'mn merkezi haline getirmeyi hedefleyen ve halkın önceliklerine göre Kartallıların kendi koşullarına özel dönüşüm seçenekleri oluşturmasını sağlayan Başkan Altınok Öz'ün Kartal'da başlattığı "Dönüşümde Kartal Modeli" kapsamında Belde Sitesi'nin "Deprem Dönüşüm" yıkımı gerçekleşti. 10 blok, 100 daireden oluşan Belde Sitesi'nin yıkımına, Belde Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Davut Polat, Mahalle Muhtarları, mülk sahipleri, çok sayıda mahalle sakini ve partili katıldı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yaptığı konuşmada, "Biz dönüşüm içindeyiz. Kartal 1949 yılında sahil kasabasıydı, sanayi kenti ilan edildi. 


Sonrasında yerleşim birimi haline geldi. Milli Emlak'ın ve belediyenin arazisine yerleşen insanlar şimdi Kartal'da yerinde dönüşümün en güzel örneklerini yaşıyor. Kartal Belediyesi onların mülkiyet sorunlarını çözdü ve çözmeye devam ediyor. Onlar kendi aralarında birleşiyorlar ve kendi imalatlarını yapıyorlar. Değişik alanlarda gelen insanlarla oluşan siteler veya evler depreme dayanıklı değiller. İşte bu yüzden bu siteler ve evler dönüşüm çabası içerisinde. Biz buna "deprem dönüşümü" diyoruz. 


1992 yılından sonra sanayi emlejantı kaybolup, konut, ticaret ve turizm fonksiyonu olan ve sanayinin boşaltıldığı alanda bir dönüşüm gerekiyordu. İşte onun adı da "kentsel dönüşüm". Deprem dönüşüm sözleşme taslağını ilk ve tek hazırlayan Kartal Belediye si'dir. Bakanlığa da bunu bildirdik. Kartal Belediyesi'nin hazırladığı deprem dönüşüm taslağının üstüne bir taslak şu ana kadar çıkmış değil. Belde Sitesi yönetimi Kartal Belediyesi'nin hazırladığı "Deprem Dönüşüm Taslağı" bugün bu site sakinlerini ve yönetimini yan yana getirdi. Site sakinleri bu dönüşümün içinde birbirlerine sıkıntı verdilerse haklarını helal etsinler. Çünkü burada yine siz yaşayacaksınız. Seçim bildirgemizde depremi birlikte yeneceğiz dedik. 6306 sayılı yasa çıkmadan 9 ay önce Kartal Belediye Meclisi'nde "Deprem nedeniyle evi boşalacak kişilere 500 TL kira yardımı verelim" dedik. Sayıştay bizlere "Siz bu yardımı yapamazsınız" dedi. Ama bugün geldiğimiz nokta, 650 TL kira yardımı yapıyorlar. 6306 yasayla devlet bunu verir hale geldi. 


Yeni bir bina yapılacak. Çatı sularını depolayın. Bahçenizde ve ilave bir boruyla sifonda kullanın. Bunlar yapılırsa bir dairenin yüzde 25-30 arasında su tasarrufu gerçekleşmiş olacak. Enerji tasarruflu bir bina projesi oluşturun. Fazla enerji masrafınız olmasın. Çünkü dışa bağımlı bir ülkeyiz. 2009 yılından itibaren site sakinleriyle bir araya gelerek çalışmalar yaptık. Yaptığımız çalışmaları kitap haline getirdik. Bugüne kadar Kartal'da 303 bina yıkıldı veya yıkılacak hale geldi. 


Büyükçekmece Gazetesi 


Geri Dön