07 / 07 / 2024

Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Türkiye’de kartlı ödemeler 2022 yılında da hızla büyümeye devam etti. Kartlı harcamalar son bir yıl içerisinde ikiye katlanırken, nakit kullanımının giderek azaldığı ve kartlı ödeme alışkanlığının güçlendiği dikkat çekiyor.



EN YÜKSEK ARTIŞ HAVAYOLLARINDA

Geçen yıl kredi kartlarının en fazla kullanıldığı kategori yüzde 19 ile market ve AVM’ler oldu. Özellikle pandemi sonrası evlerden dışarı çıkma eğilimi AVM harcamalarında artışa neden oldu. AVM alışverişini, yüzde 9 ile akaryakıt, yüzde 8 ile elektronik harcamaları izledi.

Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Pandemi sonrası seyahat eğiliminin artması sonucu kartlı harcamalarda en yüksek artış yüzde 229 ile havayolları sektöründe gerçekleşirken, onu yüzde 184 ile akaryakıt sektörü, yüzde 157 ile yeme-içme sektörü ve yüzde 157’lik artışla havayolları takip etti.

TEMASSIZ ÖDEMEYİ TERCİH EDİYORUZ

Araştırma sonuçları, ayrıca pandemi sürecinde öne çıkan temassız ödeme alışkanlığının giderek güçlendiğini ortaya koydu. Buna göre 2021’de 2,5 milyar olan temassız işlem adedi, geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 4 milyar adede ulaşarak son 1 yılda yüzde 58 artış gösterdi. Diğer taraftan 2022 yılında kartla yapılan yüz yüze işlemler içindeki temassız işlemlerin payı da ortalama yüzde 57’ye yükseldi. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön