17 / 05 / 2024

Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Türkiye’de kartlı ödemeler 2022 yılında da hızla büyümeye devam etti. Kartlı harcamalar son bir yıl içerisinde ikiye katlanırken, nakit kullanımının giderek azaldığı ve kartlı ödeme alışkanlığının güçlendiği dikkat çekiyor.



‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2022’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ), BKM ve MasterCard verileri üzerinden gerçekleştirdiği araştırmada,  Türkiye’deki banka ve kredi kartı sahipliği oranı, kart harcamalarındaki eğilim ve gelişim ve e-ticaret hacmindeki artışa ilişkin son veriler yer alıyor.

 Kartlı harcamalar ikiye katlandı! Kartlarla 3,7 trilyon liralık alışveriş yaptık!

Araştırmaya geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfus içinde banka hesabı olanların oranı giderek yükseliyor. Bir önceki yıl yüzde 82 olan bu oran 2022’de yüzde 86’ya yükselirken, Avrupa’da ortalama yüzde 97 seviyesinde.

Türkiye’de 2021’de kartlı ödemelerin toplam hane halkı harcamaları içindeki payı yüzde 40 iken, bu oran geçen yıl yüzde 42 seviyesine çıktı.  Böylece Türkiye kartlı harcamalarda yüzde 44 seviyesindeki Avrupa ortalamasına her geçen gün daha çok yaklaşıyor. Türkiye’de nakit kullanımının azalmasıyla birlikte bu oranın yakın gelecekte gelişmiş ülkelerde yüzde 80’e kadar çıkan kartlı ödeme oranını yakalayacağı öngörülüyor.

KARTLI HARCAMALAR İKİYE KATLANDI

‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2022’ araştırmasına göre, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam banka ve kredi kartı adedi yüzde 17’lik bir artışla 340 milyon adede ulaştı. Bu sayının; 99 milyonu kredi kartı, 241 milyonu ise banka kartından oluşuyor. Kartlarla yapılan alışveriş tutarı ise 3 trilyon 708 milyar TL’yi buldu. Bu hacim içerisinde kredi kartı ile yapılan harcamalar ise 2 trilyon 954 milyar TL oldu. Böylece toplam harcama rakamı 2021 yılına göre yüzde 116 gibi ciddi oranda artış gösterdi.

2022 yılında kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 75,4’ünün peşin, yüzde 24,6’ünün taksitli olarak gerçekleşti. Kredi kartıyla yapılan e-ticaret harcamalarında ise bir önceki yıla göre daha fazla taksit yapıldığı dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön