Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı istimlak sorunu TBMM'de!
Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı ihalesine, işin başlama tarihine ve istimlak çalışmaları mecliste konu oldu. CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, konu hakkında soru önergesi hazırladı..
CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı ihalesine, işin başlama tarihine ve istimlak çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kök sorularının Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmasını istedi.
Kök önergesinde "Tamamlandığında 35 170 dekar tarım alanını sulayacak olan Kaş Kasaba Kıbrıs Barajının temel atma töreni 16.04.2016 tarihinde yapılmış, 45 milyon TL'ye mal olması planlanan baraj tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 80 milyon TL katkı sağlayacağı, barajın kendini 6 ay gibi kısa sürede amorti edeceği ifade edilmiştir. Ancak barajın yapılmasına katkı verdiği halde bölge halkının yapılacak barajın istimlak çalışmaları hakkında yaptığı başvurulara bu güne kadar cevap verilmemiştir." dedi.
"DSİ 13.Bölge Müdürlüğü 133. Şube Müdürlüğü tarafından ICC Grup İnşaat Ltd.Şti. firmasına ihale edilen baraj inşaatının şantiyesi çalışmaları ve tabelası dahi temel atma töreninden yaklaşık 8 ay sonra 25.12.2016 tarihinde ancak aşılabilmiş, asılan tabelada da işin başlama tarihi 18.12.2015 bitiş tarihi olarak da 21.12.2018 olarak yer almıştır." şeklinde açıklamalarında bulunan Kök bu doğrultuda 5 soru sordu.
Kök'ün soruları
1- Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı hangi tarihte ihaleye çıkarılmıştır? İhalenin muhammen bedeli ve ihale edilen tutarı nedir? ihaleye kaç firma katılmıştır? Katılan firmaların fiyat teklifleri nedir? Hangi tarihte ihale tamamlanmıştır? İhalenin başlangıç ve bitiş tarihi nedir? Yüklenici firmaya peşin avans verilmiş midir?
2- Bakanlık olarak 16.04.2016 tarihinde temelini attığınız Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı işini alan yüklenici firmanın tabelasında işin başlama tarihi olarak 18.12.2015 tarihinin gösterilmesine rağmen, firmanın şantiye sahasını bile 25.12.2016 tarihinde faaliyete geçmesinin nedeni nedir? Aradaki 1 yıllık fark neden kaynaklanmaktadır? Bu bir yıllık süre içerisinde yapılan bir ödeme var mıdır?
3- Yaklaşık 500 nüfusun yaşadığı, 64 ev, 7 sebze serası, 1200 dönüm tarla ve 8 ahır bulunan baraj bölgesinde arazilerle ilgili olarak bu güne kadar yapılmış istimlak çalışmaları var mıdır? Var ise, istimlak çalışmaları ne zaman başlamış, ne zaman bitirilmiştir? ? Bölgede evi , ekili arazisi, serası, hayvan ahırları olan köylülere, kaymakamlık dahil olmak üzere resmi kuruluşların istimlak yapılacak araziler hakkında bilgi verilmemesinin nedeni nedir?
4- Yapılacak baraja karşı olmayan ancak evlerini, arazilerinin ellerinden alınacağı endişesi taşıyan köylülerin sorunlarının çözümü için bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar var mıdır? Bölgede yaşayan köylüler için başka bir yer gösterilecek midir?
5- Baraj bölgesi içerisinde 2-B arazisi var mıdır? Atadan dededen kalma 2-B arazileri için başvuru yapan köylülere parasını ödedikleri halde satış yapılmamasının nedeni nedir? Köyün başka bir yere taşınacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise nereye taşınacaktır?