27 / 04 / 2024

Kasım'da ödenecek emlak vergisi!

Kasım'da ödenecek emlak vergisi!

Her sene olduğu gibi 2017 yılı vergi dönemi de çok yoğun geçti. 2017 vergi yılı; önce çok yüksek bir artışın yaşandığı daha çıkan Torba Yasa ise bu artışın önüne geçildiği bir yıl oldu... İşte gelecek 4 yılda ödenecek emlak vergisi...




Her sene olduğu gibi bu sene de yoğun geçen vergi dönemi, 2018'de de çok konuşulacağa benziyor. 2018'de ödenecek emlak vergisine yönelik yeni arsa, arazi metrekare değerleri şimdiden çok konuşuldu. Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Ahmet Karabıyık'ın haberine göre; Haziran ayında açıklanan 2018 değerlerde, bu yıla göre yüzde 100, yüzde 200 hatta yüzde 500'lük artışlar gözlemlendi. Bu artışlar için vatandaş mahkemeye itiraz etti. 


Konut ve iş yerleri için belirlenen 2018 emlak vergisi, sonraki üç yılda ödenecek emlak vergisini direkt etkiliyor.Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen Torba Tasarı ile bu artışın önüne geçildi. Tasarının şimdilerde ise Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Tasarıya göre;  2018 için belirlenen arsa-arazi metrekare değeri, 2017'deki değerin yüzde 50'sini geçemeyecek.

 


Kasım da ödenecek emlak vergisi!

 

30 Kasım'a kadar ikinci taksidi ödenmesi gereken, 2017 emlak vergisi için kritik noktalar


1-) 2017’de satın alınan evin emlak vergisini kim ödeyecek?
Mülk sahipleri yeni aldıkları konut-işyerini ilgili belediyeye bildirmek zorunda. Mülk alan kili birinci yıl vergi ödemiyor. 2017'de alım yapan alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2018'de başlıyor. Belediyeye en geç yıl sonuna kadar ev alan kişi tarafından bildirim yapılması gerekiyor. Yılın son üç ayında alınan gayrimenkullerin emlak vergisi bildirimi ise, alım tarihinden itibaren üç ay içinde yapılabiliyor.


2-) Gecikme cezası ne kadar? 
Emlak vergisinin ilk taksit ödemesi Mart ayında başlıyor. Taksit ödemesi Mayıs ayına kadar devam ediyor. 2. taksit ödemesi ise, Kasım ayının sonuna kadar ödenebiliyor. Zamanında yapılmayan ödemeler için aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı hesaplanıyor.


3-) Emlak vergisini kimler ödemiyor?
1- En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan; 
2- Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
3- SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)
4- Engelliler,
5- Gaziler,
6- Şehitlerin dul ve yetimleri,
indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar.

 


Geri Dön