28 / 04 / 2024

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi'nde!

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi'nde!

Kaş’ta 5 yılda 3 bin 700 kaçak yapı yapıldığı belirlendi. En çok kaçak yapı Kalkan sırtları ile Kaputaş Plajı arasındaki bölgeyi de kapsayan Bezirgân Mahallesi sınırlarında yer alıyor. İşte detaylar...



Çevre haberleriyle tanınan gazeteci Yusuf Yavuz, Antalya-Kaş’taki kaçak yapılaşma ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Söz konusu yazısında "Zengin doğal ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi son senelerde plansız ve kaçak yapılaşmayla sık sık gündem oluyor" ifadelerine yer verdi. 

Zeytinlikler, doğal ve arkeolojik sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin de kaçak yapılaşmadan nasibini aldığına dikkat çeken Yusuf Yavuz, Kaş'ta 2018 senesinden bu güne tespit edilen 3 bin 719 kaçak yapıyla ilgili yıkım ihalesinin yapılmasının gündemde olduğunu söyledi. 

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi nde!

Ak Partili Kaş Belediyesi’nin toplam büyüklüğü 349 bin metrekareyi geçen kaçak yapıların aşamalı olarak yıkmayı planladığına vurgu yapan Yavuz, yıkım işleminin 31 Mart 2024'e kadar bitirilmesinin planladığını ve bunun için ihale yapılacağının altını çizdi. 

İhale dosyasındaki ayrıntılara dikkat çeken Yavuz, 2018'den bu yana tespit edilen kaçak yapı sayısının 3719 olduğunu, fakat imar affı düzenlemesiyle yapı kayıt belgesi verilen kaçak yapıların da bu rakama eklenmesiyle Kaş’taki plansız ve çarpık yapılaşmanın çok daha ürkütücü boyutlarda olduğunu dile getirdi. 

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi nde!

EN ÇOK KAÇAK YAPI BEZİRGAN MAHALLESİNDE 

Kaş Belediyesi’nin hazırladığı yıkıma ilişkin  ihale dosyasında yer alan ilgilere göre ilçe genelinde en çok kaçak yapı Kalkan sırtları ile Kaputaş Plajı arasındaki bölgeyi de kapsayan Bezirgân Mahallesi sınırlarında bulunuyor.

Bezirgân Mahallesi’nde 609, Patara Antik Kenti'nin de yer aldığı Gelemiş Mahallesi’nde 431, Gökçeören’de 348, İslamlar Mahallesi’nde 329, Bayındır’da 289, Üzümlü’de 238, Sarıbelen’de 230, Yeşilköy’de 201, Kalkan’da ise 156 kaçak ve imara aykırı yapı olduğu belirlendi. 

İlçe merkezi dâhil toplam 49 mahallede belirlenen açak yapıların inşa edildiği araziler arasında Hazineye ait araziler de yer alıyor. 

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi nde!

EN ÇOK KAÇAK YAPI 2022'DE YAPILMIŞ 

Sadece 2023 yılında Kaş’a bağlı Bezirgân’da 156, Gökçeören’de 108, Gelemiş’te 103, Bayındır Mahallesinde ise 75 kaçak yapı inşa edildiği belirlenirken, 2023'te Kaş genelinde inşa edilen kaçak yapı sayısı da 750 oldu. 

Son 5 senede en çok kaçak yapının ise 868 adet ile 2022'de inşa edildiği belirlenirken, ihalede yer alan bilgilere göre, Kaş genelinde 2021’de 718, 2020’de 415, 2029’da 536, 2018’de ise 432 kaçak yapı  olduğu belirlendi. 

Kaş’ta 5 senede 3 bin 700 kaçak yapı inşa edilmiş! En çok kaçak yapı Bezirgan Mahallesi nde!

Kaş Belediyesi zabıta birimi tarafından yapılan kontrollerde, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı inşaat yapıldığının imar ve şehircilik müdürlüğüne bildirilmesine rağmen bazı yapılarla ilgili yasal işlem başlatılmadığı tespitinin yer aldığı İçişleri Bakanlığı’nın raporunda, "İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde bulunan kaçak yapı biriminin imar mevzuatına aykırı yapılaşmayı gerektiği gibi denetlemediği kanaatine varılmıştır. Denetime tabi dönemde özellikle 2018'den bu yana aşırı miktarda ruhsatsız yapı yapıldığı, bu yapıların ailelerin ihtiyacını karşılamak üzere basit küçük yapılardan olmayıp, ticari amaca yönelik villa tipi havuzlu yapılar olduğu belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi. 

İçişleri Bakanlığı’nın raporunda, imar mevzuatına aykırı, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi açısından sık sık kontroller yapılarak yasal işlemlerin yapılması gerektiği belirtildi. 

Düzce Belediyesi arsa karşılığı hasılat paylaşımı yöntemiyle gayrimenkul satıyor! 242.2 milyon TL'ye!

Tahincioğlu Nidapark Çankaya'da 'EFSANEVİ' kasım kampanyası! Peşin alımlarda yüzde 25 indirim fırsatı! 

O ilde 41 konut ve 13 iş yeri satılıyor! Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'ndan KDV'den muaf gayrimenkuller! 


Geri Dön