22 / 12 / 2024

Kastamonu'ya 3 yılda 140 milyon TL yatırım yaptık!

Kastamonu'ya 3 yılda 140 milyon TL yatırım yaptık!

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 228 kategoride toplam 957 proje üzerinde çalıştıklarını, üç yıl içinde toplam 140 milyon TL’yi aşan yatırım gerçekleştirdiklerini ve Kastamonu için özel projelerinin süreceğini söylüyor...



KASTAMONU Belediye Başkanı Tahsin Babaş, geride bıraktığı üç yılın değerlendirmesini yaparken, gerçekleşmesi için büyük çaba sarf ettiği Kırık Barajı projesini ön planda tuttu.

Başkan Babaş’ın, yapımı tamamlanan Seyrangah projesinde basm toplantısına AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, AK Parti 11 Başkanı Halil Uluay, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Namlı, Vakıllar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, MÜSİAD Kastamonu Şube Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Çelik, bazı kurumlarm müdürleri, muhtarlar, belediye meclisi üyeleri, partililer, belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri katıldı. Babaş, 228 kategoride toplam 957 proje üzerinde çalıştıkları üç yılda Kastamonu’ya toplam 140 milyon TL’yi aşan bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.



KÜLTÜREL POTANSİYEL

Göreve geldikten sonra ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ‘Şehir Çalıştayı’ düzenleyip şehrin ihtiyaçlarına göre bir yol haritası çizdiklerini belirten Tahsin Babaş, özellikle de Kastamonu’nun sahip olduğu tarihi ve kültürel potansiyeli ortaya çıkarmak için çok önemli adımlar attıklarını söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren iktidarın gücünü Kastamonu’ya hizmet noktasında kullanmak için mesai mefhumu gözetmeden çalıştıklarını söyleyen Babaş 2014 yılında 37.5 milyon TL, 2015 yılında KUZKA’nm da desteğiyle 51.5 milyon TL, 2016 yılında ise özkaynaklarıyla 51 milyon 360 bin TL’lik yatırıma imza attıklarım kaydetti.

Turizmi geliştirmek için yaptıkları çalışmalarla Kastamonu’nun adını Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yazdırmak istediklerini belirten Babaş, 2017’nin bu amaç doğrultusunda yaptıkları projelerin açılışlarını gerçekleştirecekleri yıl olacağını belirtti.



"BİRÇOK PROJEYİ TAMAMLADIK"

Babaş, şunları söyledi: “30 Mart 2014 mahalli idareler seçimlerinde halkımızın teveccühüyle seçilmiş olduğum Belediye Başkanlığı görevimin üçüncü yılında projelerimizin çok büyük bir bolünü tamamlamış olarak karşmıza çıkmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyorum.

Geride bıraktığımız üç yıl içerisinde ‘Büyük Türkiye’nin Güçlü İli Kastamonu’yu oluşturmak adına çalışmalar yaptık. Hem yerel hem de genel yatırımlarda önemli projeleri ilimize kazandırmak ve iktidarımızın gücünü ilimize hizmet noktasında kullanmak adına mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz. Bu düşünce ile üç yıl gibi kısa bir sürede Kastamonumuzun gelişimine katkı sağlayacağı açık olan ancak yıllardır başlanamayan veya projelendirilemeyen işleri, projelendirdik ve çalışmaları başlattık. Üç yıl gibi kısa bir sürede ciddi bir projeye tamamladık. Evliyalar ve şehitler diyarı Kastamo-numuza 2014 yılı içerisinde 37.5 Milyon TL’lik yatırım yaptık. 2015 yılında ise KUZ-KA’dan destek aldığımız güdümlü projelerimizle birlikte 51.5 milyon TL’lik yatırımın startını verdik. 2016 yılını ise tüm yıllardan ayrı tutuyorum. Bu yıl içerisinde yapılan yatırımların öneminin diğer yıllardan daha fazla olduğunu düşünüyorum.

15 Temmuz’da tarihin en büyük kalleşliğine uğramamıza rağmen başladığımız işleri bitirmek için çok büyük çaba harcadık. Milletimizin asil duruşunun karşılığını vermek adına gece gündüz çalışarak kaybedilen zamanlan telafi etmeye çalıştık. Bunun neticesinde 2016 yılında 51 Milyon 360 bin TL’lik bir yatırımı ilimize kazandırdık.”




ŞEHİR ÇALIŞTAYI İLE YOL HARİTASI

Göreve geldikten kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdikleri Şehir Çalıştayı’nm sonuç rapora doğrultusunda tüm çalışmalarım planlayıp, projelendirdiklerini belirten Başkan Babaş, şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimiz dönemde şehrimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte ‘Şehir Çalış-tayı’ düzenledik. Bu çalıştay sonuç raporu doğrultusunda yine çok ciddi çalışmalar gerçekleştirerek yol haritamızı belirledik. İlimizde atılacak olan tüm adımları bilimsel bir rapor doğrultusunda projelendirdik. Turizmde gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan, genelde elde ettiğimiz kazanımlara kadar her şeyi büyük bir birliktelikle planlı ve programlı olarak gerçekleştirdik. Bizler bu projelerimizi hayata geçirip yatırımları ilimize kazandırırken en büyük gücü asil hemşerilerimizden aldık.

Halkımızın bizlere duyduğu güven, çalışma azmimizi her defasında katbekat arttırdı. Bu nedendendir ki bizler belediyeciliği sadece yol, su ve kaldırım işleri yapmak olarak görmedik. Bizler belediyeciliği, hayatın her alanında vatandaşa hizmet götürmek ve vatandaşı mutlu etmek olarak gördük. Bu düşünce ile her türlü teknik alt ve üst yapı hizmetlerinin yanı sıra, kültür ve sanat hizmetlerinden sosyal yardımlara, sağlık ve spor hizmetlerinden eğitime kadar her alanda hassas ve ayrıntılı bir hizmet programı uyguladık. Belediyeciliğin vatandaşı mutlu etme sanatı olduğu bilinciyle şehrimizi imar ederken ve projelerimizi hayata geçirirken vatandaşlarımızın mutluluğunu her zaman ön planda tutuyoruz ve bundan sonrada tutmaya devam edeceğiz. ‘Halka hizmet Hakk’a hizmettir’ düsturuyla çıktığımız yolda bıkmadan, usanmadan ve yorulmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”




"HEDEFİMİZ DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ"

Belediye olarak önceliklerinin Kastamonu’nun sahip olduğu tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak yeniden canlandırmak ve Kastamonu adım Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yazdırmak olduğunu kaydeden Babaş, şunları söyledi:

“2017 yılı bizler için çok önemli. Bu yıl içerisinde hem modern şehirciliğin gerekleri olan projelerimizi hem de titizlikle üzerinde durduğum tarihi ve kültürel projelerimizi hızla bitirmek istiyoruz. Özellikle 2017 yılının Dünya Kültür Miras Listesi’ne Kas-tamonumuzun ismini yazdırmak adına tamamlayacağımız projelerimizin yılı olacağı kanaatindeyim. Birbirlerini tamamlayan, güdümlü projeler üzerinde çalışıyoruz. Amacımız eski Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokusunun korunması, onarılması ve turizme açılmasıdır. Kastamonu’ya durduk yere turist gelmez ve geldiği zamanda gezmez. Gezmesi içinde altyapıların gerçekleşmesi lazım. Hedefimiz Dünya Kültür ve Miras Listesi’ne adımızı yazdırmak. Bunu başardığımızda turist aramamıza gerek yok.

Bu hedefe ilerliyoruz, ilerlememizde belediyenin yanı sıra sivil toplum ile halkın da katılımı gerekiyor. Herkese görev düşüyor. Bu yılı adeta bir açılış yılı yapmak istiyoruz. Restore ettiğimiz Türkiye’nin en büyük konaklarından, Nasrullah Meydanı’na kadar tarihimizi gün yüzüne çıkartacak birçok önemli yatırımımızın açılışını bu yıl içerisinde inşallah hep birlikte yapacağız. Biz-ler üç yıl boyunca laf değil hizmet ürettik. İlimizin bir adım daha ileriye gitmesi için, gelecek nesiller için, millete en doğru hizmeti verebilmek için, her alanda güçlü Kastamonu için çalıştık ve bu düşünceyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.



RESTORASYONLARA DEVAM

Geride bıraktığımız üç yılda Kastamonu’daki tarihi ve kültürel dokuyu yeniden canlandırmak için Hüma Hatun Konağı, Ak-tekke Konağı, Aycılar Konağı, Şeyhoğlu Konağı, Mazlumcuoğ-lu Konağı, Osmanlı Sarayı, Çatlakoğlu Konağı, Akmescit Mahalle Evi, Atabey Konağı ve Ahmet Kaptan Konağı’nm restorasyonunu tamamladık. Konaklarımıza birer fonksiyon yükleyerek tarihi ve kültürel değerlerimizin gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılmasının önünü açtık. Akmanlar Konağı, Keskinler Konağı, Hepkebirler Konağı gibi yaklaşık 20 konağımızda daha rö-leve ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Yine belirlediğimiz ve kültürümüze kazandırmak istediğimiz atıl vaziyette bulunan 65 çeşme ve 50 türbemizin onarım projelerini de hazırladık.


Sokak sağlıklaştırma çalışmalarımız ise etap etap devam ediyor. Tarihi Kentler Birliği tarafından Proje Ödülü’ne layık görünen Nasrullah Meydanı Kentsel Tasarım Projemizin ihalesini gerçekleştirerek yapımına başladık. Bu projeyle caminin etrafı açılmış olacak. Kalenin restorasyonunu Kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü yapacak. Bakanlıkta mevcut projeyi kullanacak. Projelendirme yapıldığında Kale de güzel bir görünüme sahip olacak ve turistlerin kullanıma açılacak. Kefeli Caddesi Sokak Sağlıklaştırma projelerimiz ve Bakırcılar Çarşısı Cephe İyileştirme Projemizin startı için geri sayıma geçilmiştir. KUZKA destekli Bakırcılar Çarşısı’nın projesi onaylanır onaylanmaz ihaleye çıkacağız. Saat Kulesi çevre düzenlemesi projesinde sona gelindi.”




"TELEFERİK NİSAN 2018'DE BİTECEK"

Teleferik projesinin ihalesini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Babaş, projeyi en geç 2018 yılının Nisan ayma kadar faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyledi. Teleferik hattı üzerindeki gondolların hangi renk olacağı ise değerlendirme toplantısında katılımcılar tarafından belirlendi. Oy çokluğuyla gondolların kırmızı renkte olmasına karar verildi. Projenin Anutlar Kurulu’nun onayıyla yapıldığını ve şehrin dokusunu bozmayacağını belirten Başkan Babaş, “Teleferik projesinde çalışmalara başlandı. Bu sene sonuna kadar olmasa bile 2018 yılının Nisan ayma kadar kullanılabilir hale gelecek. Teleferik projesi altı kişilik grup gondollardan oluşacak. Kültürel dokuya zarar vermeden Saat Kulesi’ne kadar dört direk üzerinde bin 40 metre hat kurulacak” dedi.




"ÖZEL PROJELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Sosyal Market’ten Çoçuk Trafik Eğitim Parkuru’na, semt sahalarından şehir içi otoparklara bir çok hizmeti tamamladıklarını ve şehrin ihtiyaçlarına göre bu tür özel projelerin devamının geleceğini söyleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Yine geride kalan üç yılda ayrıca Sosyal Market, Yaşlı Bakım Merkezi, TA-ŞIKO TIR ve Kamyon Garajı, Bisiklet Parkuru, Harikalar Diyarı, Çocuk Trafik Eğitim Parkuru, Uçak Kafe, Kastamonu Üniversitesi Spor Salonu, Olukbaşı Camii, Kuzeykent Giyim ve Gıda Pazarı, 420 Araçlık Şehir Otoparkı, Paintball Oyun Sahası, İsmail Dikmenli Spor Tesisi Doğal Çim Sahası, Kuzeykent Mahallesi Semt Sahası, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Semt Sahası, Şahin Tepesi Semt Sahası, Saraçlar Mahallesi Semt Sahası, Huzurkent Semt Sahası, Mehmet Akif Ersoy Aile Sağlık Merkezi, Kuzeykent-Fitness Salonu, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı 1. Etabı ve 250 Araçlık Otoparkı, İstanbul yolu Çaylayık Deresi Yürüyüş Yolu, Kastamonû Üniversitesi kampus içi ücretsiz ring servisi ve TÜG-VA Kitap Kafe gibi özel projeleri de tamamladık. İlimizin tarihi dokusuna uygun olarak taksi durakları yenileme çalışmaları kapsamında Stad Taksi, Sağlık Taksi, Huzur Taksi ve Lüx Taksi ile cadde üzerindeki büfelerin yenileme çalışmalarını da yaptık. Galericiler Sitesi ve Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı 2. Etap projelerimizde de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor ” diye konuştu.




587 BİN 674 METREKARE ASFALT

Belediye olarak rutin yaptıkları yapım ve yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Babaş, “Üç yıllık süre içerisinde 587 bin 674 metrekare asfalt yapımı, 28 bin 470 metrekare karo plak yapımı, 17 bin 277 metrekare andatiz tretuvar yapımı, 9 bin 392 metre tül andazit bordür yapımı, 72 bin 431 metretül bordür yapımı, 233 bin 383 metrekare parke yol yapımı, 235 bin 909 metre kare parke yol tamiri, 116 bin 885 metrekare beton duvar yapımı, 15 bin 259 metrekare taş duvar yapımı ve 12 bin 259 metreküp korkuluk yapımı ekiplerimizce tamamlanmıştır. Bu süre içerisinde mahallelerimize 117 adet oyun gurubu ve 33 adet kondisyon seti kurulumu yapılmıştır” dedi.




KUZEYKENT'TE EMSAL 1.8

Kuzeykent ve Canadaroğulları mahallerinin revize imar planlarıyla ilgilide açıklama yapan Başkan Babaş şunları söyledi;

“Kuzeykent Mahallemizde revize imar planını gerçekleştirdik. Ada bazında imar eşitliğini sağlayan yeni revize imar planımızı halkımızın görüşleri doğrultusunda mevzuatlara uygun bir şekilde gerçekleştirerek Türkiye’de örnek bir çalışmayı hayata geçirdik. Bina riskli ise, herkesin onayı varsa ve her bir mesken için altında otopark olmak şartıyla emsali 1.8 yapacağımızı söyledik. Herkes bunu kabul etti. Candaroğulları Mahallesi’nde de ada bazında herkesin anlaşması durumunda emsali aynı şartlarda 2.1 olarak belirledik. Esentepe ve Mehmet Akif Ersoy mahallerinde de ada bazında emsalleri 1.50 olarak uygulayacağız. Burada amacımız depreme dayanıksız olan binaların yenilenerek vatandaşlarımız güvenle oturacağı konutların oluşması ve görüntü kirliliğinin de ortadan kalkmasıdır. Bunun için yeni imar planında bire bir yeraltı otoparkı şartı getirdik.”




"GÜNEYKENT'TE MAKSİMUM ALTI KAT"

Güneykent projesi çerçevesinde 886 hektarlık alanı mücavir alana aldıklarını hatırlatan Babaş, “Bilindiği üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Güneykent’in mücavir alan içerisine alınması yönündeki kararı onayladı. Verilen onayın ardından Budamış Köyü’nden 174 hektar, Bulacık Köyü’nden 60 hektar, Keremli Köyünden 58 hektar ve Örencik Köyünden 581 hektarlık alan mücavir alan içerisine alındı. Bu kapsamda, Kastamonu Havalima-mmız da tamamen mücavir alan içerisinde alındı. Güneykent’te yapılan düzenlemelerin ardından toplam 886 hektarlık alan mücavir alan içerisine alınmış oldu. Burada da çalışmalarımız hız vereceğiz. Şehrin güneyinde örnek bir kent inşa edilmesini sağlayacağız. Bu bölgede imar başladığında havaalanı olduğu için altı kattan fazlasına müsaade etmeyeceğiz, binalar altı katı geçmeyecek” diye konuştu.




"15 YILDA 9 MİLYAR TL YATIRIM ALDIK"

Kastamonu’nun genel hizmetlerde de önemli bir kaynak aldığını söyleyen Babaş, “Önce başlatılıp yarım bırakılan işler, atıl bırakılan binalar hatta kimilerine göre hayal olarak görünen projeler son 15 yılda hayata geçirilmiştir. Bu süre zarfında ilimize genelde 9 milyar TL’nin üzerinde bir yatırım yapılmıştır. Bugün Kastamonu, havalimanı ve İlgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’yle şehirlerarası ulaşımda konforu yakalamıştır. Çok kısa bir sürede yapımı tamamlanan 520 yataklı Devlet Hastanesi, Kastamonumu-zun sağlık alanında bölgenin merkezi olması açısından çok önemlidir. Kastamonumuzun en az 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve zirai sulama noktasında ilimizde hem üretime, hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlayacak olan Kırık Ba-rajı’nm ihalesi yapılarak yapımına başlanması büyük önem arz etmektedir. Yeni Kastamonu-Ankara Yolu projesi ve ihalesi yapılan devasa projelerden biri olan İnebolu-Kastamonu yolu projeleri de Kastamonumuzun hızlı gelişiminin en önemli parçalarından olacaktır” dedi.

Tahsin Babaş, yapımı tamamlanan ve son aşamaya gelen Seyrangah Tepe başta olmak üzere Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı, yapımı devam eden Ismailbey Mahallesi Şehir Parkı başta olmak üzere diğer çalışma yapılan yerlerde de katılımcılara gösterildi. Tahsin Babaş’ın üç yıllık çalışmalarını gösteren resim sergisinin açılışı Şehir Parkı’nda yeni yapılan bina altında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.




Seyrangâh Tepe Projesi

Başkan Babaş Seyrangah Tepesi’nin Kastamonu'nun turizmdeki en önemli adreslerinden biri olacağını söyledi. Kastamonu’ya gelen turlara katılan turistlerin Seyrangah Tepesi'nden şehri gezmeye başlayacaklarını belirten Babaş, "Seyrangah Tepesi projesinin maliyeti yaklaşık 2 milyon 300 bin TL. Burada restoran, sekiz tane kiosk yapıldı. Bu kioskların ihaleleri gerçekleştirildi. Burada tamamen Kastamonu'ya özgü ürünler satılacak. Çevre yoluna olan bağlantıyı da kısa sürede tamamlayacağız. Turistler tur otobüsleri ilk buraya gelecekler. Buradan da tahsis edilen minibüslerle Kastamonu'ya inecek ve gezecekler” diye konuştu.


Para


Geri Dön