27 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapusu masrafı!

Kat irtifakı tapusu masrafı!

Kat irtifakı tapusu masrafı taşınmazın satıcısı ve alıcısından ayrı ayrı yüzde 2 oranında alınan ücret olarak açıklanıyor. Bir gayrimenkulün alınmasında devlete ödenecek belli bir harç oranı bulunuyor. Bu hesabın nasıl yapılacağı aşağıda yer alıyor...




Kat irtifakı tapusu masrafı!


Bir gayrimenkul alınırken, Tapu Müdürlüğü'nde yapılan alım satım işlemleri için belli oranda bir harç ödemek mecburidir. Bu ödemeler alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere alınan yüzde 2 oranında tutarın ödenmesi ile yapılıyor. Emlak alım satımlarında  söz konusu tutar satışa konu olan gayrimenkul üzerinden hesaplanıyor. Alım satım işlemlerinde gayrimenkulün satış değeri üzerinden binde 20 oranında vergi ödeniyor. Aşağıda  kat irtifakı tapu masrafının hesaplanması örnek olarak veriliyor. İşte ödenmesi gereken vergi tutarları;


-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL.


Kat irtifakı tapusu masrafı ödemeleri!


Emlak alım satım tapu harcı ödemeleri, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda yapılıyor. Emlak alım satım tapu harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.

 

Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla emlak alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; tespitinin yapılması halinde 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.

 

Tapu harcı uzlaşma!


Yukarıda belirtilen cezadan kurtulmak için Tapu harcı uzlaşmasına gidilmesi doğru olacaktır. Böylece, emlak alım satım vergisini eksik yatıran kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi ve geri kalan kısmı yatırması ile, kişi yüklü faizden ödemekten kurtulacaktır.



Kat mülkiyeti tapusu nedir?
Kat irtifaklı tapu nedir?
Hisseli tapu masrafı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön