29 / 04 / 2024

Kat irtifaklı arsa tapusu alımında tapu harcı!

Kat irtifaklı arsa tapusu alımında tapu harcı!

Ekrem Sarısu Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Kat irtifaklı arsa tapusu alımında tapu harcından bahsetti...



Kat irtifaklı arsa tapusu alımında Tapu Harcı daire bedeli üstünden hesaplanıyor Soru: Kabası bitmiş ince işleri devam eden bir inşaattan peşin daire almak için müteahhitle anlaştık. Kendimizi garantiye almak için parayı vermeden tapuyu almak istiyoruz. Müteahhit "Tapu masrafının tamamını siz ödeyin, tapunuzu vereyim" diyor. Arsa tapusunu alırsak ne kadar masrafımız olur? • SADULLAH 


Cevap: 28 Şubat 2009'dan itibaren, daireye isabet eden arsa payının emlak vergi değeri üstünden çok az bir tutarda Tapu Harcı ödeyerek daire tapusu alma usulü yıllar önce tarihe karıştı. 28 Şubat 2009'dan itibaren, dairenin alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödenmesi uygulamasına geçildi. Müteahhidin belirttiği gibi arsa payı değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı hesaplanıyor. 


Satıcı müteahhidin tapu haremi de siz üstlendiğinize göre; kat irtifaklı arsa payı tapusu alsanız da daireyi alış bedeliniz üstünden binde 20 alan, binde 20 satan olmak üzere toplam binde 40 oranında Tapu Harcı ödemeniz gerekiyor. Daire alış bedelini bildirmemişsiniz. Daireyi 300 bin liraya aldığınızı varsayarsak, 6000 lira alıcı, 6000 lira satıcı adına olmak üzere toplam 12 bin lira Tapu Harcı ödersiniz. 


Ekrem Sarısu/Posta Gazetesi


Geri Dön