26 / 11 / 2024

Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır?

Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır?

İnşaat çalışmaları tamamlanmamış veya henüz inşaat çalışmalarına başlanmamış yapılar için kat irtifakı alınabiliyor. Bu şekilde yapılara kar irtifakı almak için ne yapılması gerekiyor? Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır?




Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır?

İnşaat çalışmaları tamamlanmamış veya henüz inşaat çalışmalarına başlanmamış yapılar için kat irtifakı alınabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtiliyor.


Peki inşaat çalışmaları henüz tamamlanmamış yapılar için kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır? 


Kat irtifakı kurulabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve bağımsız bölümün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor. Belediye kendisine yapılan başvurunun ardından gerekli incelemeleri yapıyor. Herhangi bir sorun veya eksik bir belge olmaması halinde bir belge hazırlayarak Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderiyor. Daha sonra ilgili bölümler için Tapu dairesinde kat irtifakı tapusu alınabiliyor. Peki kat irtifakı için gerekenler nelerdir?


Kat irtifakı için gerekenler:

1) Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.


2) Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskan müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.


3) Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.


4) Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.


5) Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.


6) Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.


7) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


8) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


9) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


İrtifaklı tapu ne demektir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön