29 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizse ne olur?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizse ne olur?

Arsa sahipleri ile müteahhit arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için şekil şartına uygun bir şekilde imzalanmış olması gerekiyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizse ne olur?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizse ne olur?

Arsa sahipleri ile müteahhit arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için şekil şartına uygun bir şekilde imzalanmış olması gerekiyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerliliği, resmî şekilde (noter önünde re'sen düzenleme şeklinde) akdedilmesine bağlı oluyor.


Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterde düzenlenmemişse tarafların hakları nelerdir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi geçersizse ne olur?


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçersizliği..

Sözleşme geçersiz olduğu için de müteahhit, yaptığı işin bedelini arsa sahibinden, sözleşmede kararlaştırıldığı şekilde aynî olarak talep edemiyor; arsa sahibi de müteahhitten, akdettikleri sözleşmeye mesnetle herhangi bir talepte bulunamıyor. 


Bu durumda sözleşme geçersiz olduğu için, feshinin veya iptalinin talebi de mümkün değildir. Ancak tarafların, sözleşmenin geçersizliğinin tespitini talep etmesinde hukukî menfaatlerinin varolduğu kabul ediliyor.


Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, 12.09.2007 T., E: 2006/4576, K: 2007/5239: "...Yanlar arasında imzalanan sözleşme tapuda pay devrini içeren "arsa payı karşılığı inşaat yapımına" ilişkindir. Tapuda geçirimin sağlanması için bu tür sözleşmelerin BK'nın 213, TMK'nın 706, T.K'nın 26 ve Noterlik Kanunu'nun 70. maddeleri uyarınca resmi şekilde yapılması zorunludur. Aksi takdirde yapılan sözleşmeler geçerli değildir. 


Dava konusu olayda sonradan yükleniciye pay devri yapılmamış ve inşaat da kabule icbar edilecek bir seviyeye getirilmemiş olduğundan akdin geçerli hale geldiğinden ( daha doğrusu resmi şeklin gerçekleşmediğinin iddia edilmesinin iyi niyet kurallarıyla bağdaşmadığından ), söz edilemez. Bu durumda ortada geçerli bir akit bulunmadığından akdin feshine değil, sözleşmenin geçersizliğinin tespitine karar verilmelidir..." 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şeklen geçersiz olması halinde tarafların, birbirlerinden isteyebileceklerinin neler olduğu ve bu istemlerinin hukukî mesnedi konuları doktrinde tartışmalı olmakla birlikte burada, Yargıtay'ın konuya ilişkin uygulamasına yer verilmesi gerekiyor.


Yargıtay’a göre, sözleşme geçersiz de olsa, ödenen paranın iadesi talep edilebilir.


10.7.1940 tarih ve 2/77 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı’na göre, şekil noksanı sebebiyle geçersiz sayılan haricen taşınmaz satış sözleşmesine dayanarak taşınmazı teslim alan ve satış bedelini ödeyen alıcı, taşınmazı iade etmek zorunda olduğu gibi, satıcı da satış bedelini iadeye mecburdur.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter harcı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön