Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?
Kat mülkiyeti nedir sorusu, gayrimenkul alanında önem kazanan bir terimdir. Kat irtifakı olarak da kullanılan bu kavram bazı ayırt edici noktalarla ayrılmaktadır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir ve kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti ile ilgili önemli bilgiler…
KAT MÜLKİYETİ NEDİR?
Tamamlanmış bir inşaatın, inşaatla ilgili borcu olmaması ve proje ile uyumlu olması durumunda, tapu almak için resmi kurumlara yapılan tespit işlemine ‘kat mülkiyeti’ denir. Genellikle bir arsa üzerine inşa edilen yapı, tamamen arsa sahibine aittir. Ancak bazı bölümler için ayrı bir mülkiyet veya irtifak hakkı kurmak için farklı hukuki işlemler gerekir. Bu nedenle, bir yapıda dükkan, ofis, daire gibi farklı tipteki bölümler varsa, bunların belirlenmesi ve mülkiyet haklarının ayrı ayrı tescil edilmesi gerekir.
KAT MÜLKİYETİ NASIL ALINIR?
Kat mülkiyeti tapusu almak, kat irtifakı statüsünde bulunan bir yapının kat mülkiyeti statüsüne geçirilmesi ve tapuda düzeltme işlemi anlamına gelir. Hak sahibinin öncelikle iskan belgesini alması gerekir. Daha sonra, arsa üzerinde hak sahibi olan kişi veya yapı projesinde yetkilendirilmiş şirket, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmalıdır.
Kat irtifakı olan bir yapının kat mülkiyetine çevrilmesi için başvuru sırasında, ana yapı üzerindeki bütün cephelerin göründüğü ve belediye tarafından onaylanmış bir fotoğraf, tüm yapı sahiplerince imzalanmalı ve noterde onaylanan liste ile maliklerin imzasını taşıyan yönetim planı ibraz edilmelidir. Başvuru onaylandığında, tapu kayıtlarında arsa olarak kaydedilen veya her bir bağımsız bölümü kat irtifakı şeklinde tanımlanan yapılar, kat mülkiyetine dönüştürülerek işlem başarıyla tamamlanır.
KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramları, uygulamada sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyor. Bu kavramları ayırt eden temel fark vardır. Kat irtifakı, henüz inşaatı tamamlanmamış veya tamamlandığı halde projeye uygunluğu ve borcunun olup olmadığına ilişkin denetimin yapılmadığı taşınmazlar üzerinde geçerli olabilir. Kat mülkiyeti kavramı sadece inşaatı tamamlanmış, iskanı bulunan ve oturma izni alınmış olan yapılar üzerinde kurulabilir.
Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?,
Tapu kaç günde alınır? Kimler tapuya başvuru yapabilir? Tapu alırken yaş sınırı var mı?
Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?