03 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu nasıl olur?

Kat mülkiyeti tapusu nasıl olur?

Kat mülkiyetli tapu nedir, Kat mülkiyetli tapu nasıl olur? şeklindeki soruların yanıtları araştırılıyor. İşte o soruların yanıtları!



KAT MÜLKİYETİ TAPUSU NASIL OLUR?

Kat mülkiyetli tapunun tanımını kısaca yaparsak; Kat mülkiyetli tapu inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Miras yoluyla el değiştirmede ya da mülke ait sahipliğin tam olarak belgelenebilmesi için kat mülkiyetli tapu kanuni olarak alınması gereklidir.

Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı tamamlanmış yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği açıkça beyan edilir. Ama kat mülkiyetli tapular ile kat irtifakı tapusunu birbirine karıştırmamak gerekir. Kat irtifakı tapusu, henüz iskanı alınmamış konutlar için verilir. Kat mülkiyetli tapuya sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine, yani yapı kullanım belgesinin alınmış olması gerekiyor. Kat mülkiyetli tapu almak için yapı üzerinde payı olan maliklerin bir dilekçe ve gerekli diğer belgeler ile Tapu Müdürlüğüne gidilip başvuruda bulunulması gerekiyor.

BABA MALINI İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?

Mal paylaşımı veya baba, anne mallarını istediği çocuğuna bırakabilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Eğer babanın akli dengesi yerindeyse kendi malını istediği gibi satar veya istediği çocuğuna bağış yapabilir. Bu durumda diğer evlatların yapabileceği herhangi bir şey bulunmamaktadır. Belli bir yaştaki vatandaşlar için tapu da akli dengesini kanıtlayan belge istenebilir. Çıkan sonuca göre istenen işlem yapılabilir.

TAPU DEVRETME NE ANLAMA GELİR?

Tapu devretme işleminin nasıl yürüdüğüne dair bazı detaylar bilinmemektedir. Kısaca bu konuyu ele alırsak; Mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılan bir işlemdir. Alıcı ve satıcı ya da onların vekilleri, tapu devir işlemi sırasında hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem sonlanır. Bu şekilde ev satışı resmi olarak sona ermiş olur.

Gayrimenkul satışının ardından tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturulmalıdır.

Tapu işlemleri nasıl başlar?

Baba malını istediği evladına verebilir mi?

Ev alırken tapuda dolandırılmamak için ne yapmak lazım?


Geri Dön