05 / 05 / 2024

Katar ada mı olacak?

Katar ada mı olacak?

SUUDİ Arabistan’da internet üzerinden yayın yapan “Sabq” gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, Katar ile arasındaki 60 kilometrelik tek kara sınırında kanal inşa edecek. Böylece Katar'ın doğu sınırları tamamen deniz olacak..



Suudi Arabistan’ın Katar ile olan 60 kilometrelik kara sınırına kanal açma projesi üzerinde çalıştığı iddia edildi. Suudi haber sitesi “Sabq”ta yer alan habere göre proje hayata geçirilirse Katar bir adaya dönüşecek.

Hürriyet'te yer alan, SUUDİ Arabistan’da internet üzerinden yayın yapan “Sabq” gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, Katar ile arasındaki 60 kilometrelik tek kara sınırında kanal inşa edecek. Bunun için tam teşekküllü bir turizm projesi üzerinde çalışılıyor.     


Projenin resmi makamlar tarafından onaylanmayı beklediğinin belirtildiği haberde Suudi Arabistanlı 9 yatırımcı firmanın bir araya gelmesiyle yaklaşık 2.8 milyar riyal (3 milyar TL) maliyetle 12 ayda tamamlanacağı da iddia edildi. 

Suudi Arabistan’ın Katar ile arasındaki sınır hattına kanal açması durumunda doğu sınırları tamamen deniz olacak. Böylece Katar da bir adaya dönüşmüş olacak. 

Düz ve kumsal olmasının yanı sıra yerleşim yerlerinin bulunmaması nedeniyle bu bölgede turizm projesinin uygulanacağı ifade ediliyor.     


200 metre genişliğinde olacak kanal 15-20 metre derinliğinde ve 60 kilometre uzunluğunda olacak. Yük veya yolcu taşıyan 295 metre uzunluğunda ve 33 metre genişliğindeki bütün gemiler kanaldan geçebilecek. Proje dahilinde 5 büyük otel ve tatil köyünün yanı sıra 2 yeni liman da yapılacak. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Katar ada mı olacak?

5 Haziran 2017 tarihinde Katar’a ‘terörizmi desteklediği gerekçesiyle’ ambargo başlatan Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine “İran ile ilişkilerin kesilmesi ve El Cezire televizyonunun kapatılması” gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi yöneltmişti. Doha yönetimi bu talepleri reddetmişti.

 


Geri Dön