02 / 05 / 2024

Katar, Türk müteahhitleri bekliyor!

Katar, Türk müteahhitleri bekliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Sani'nin 2022 Dünya Kupası için yapılacak gerek alt yapı gerek üst yapı projelerinde Türk müteahhitlerine çağrı yaptığını hatırlattı. İşte Erdoğan'ın açıklamaları...



DEİK Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin ile detaylı görüştüklerini, Sani'nin Türkiye ile her türlü girişime hazır olduğunu açıkladığını anlattı.


Sani'nin, özellikle inşaat sektörüne yönelik 2022 Dünya Kupası sebebiyle gerek alt yapı gerek üst yapı noktasındaki adımlarda Türk müteahhitlerini Katar'da görmeyi arzu ettiğini söylediğini hatırlatan Erdoğan, "Bütün bunlar bu ikili ilişkilerimizin ne denli ileri gittiğini gösteriyor. Kısa bir süre önce Sayın Putin'in Türkiye ziyareti ve bu ziyarette Güney Akımı tamamen terk ettiklerini, kendi ifadeleriyle bir Türk akımı kurmayı hedeflediklerini söylediler. Nedir o? Yunanistan sınırında burada bir dağıtım merkezi kurmayı ifade ettiler. Bu ifadeyle biz de buradan Türkiye olarak ihtiyacımız olan gazı alabileceğiz ama Avrupa, Batı istedikleri kadar oradan gazı alabilecekler. Bütün bunlar önümüzdeki 3 yıl içinde atılabilecek önemli adımlar. Bu adımlar içerisinde müteahhitlerimiz kesinlikle yerlerini almalıdır" diye konuştu.


- "Başarısız olduğum konulardan bir tanesi de budur"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak inşaat sektörünü hafife almaya asla tahammüllerinin olmadığına inandığını belirterek, inşaat sektörünün kendilerini için önemli olduğunu söyledi.


İnşaatın emek yoğun bir sektör olması hasebiyle istihdamda önemli bir alan yarattığını anlatan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:


"Bu demek değil ki inşaat sektörüne girerken kalkıp sanayiyi bir kenara koyalım. Hayır. İkisini de at başı götürmek durumundayız. Bunun ikisini beraber başarmalıyız. Birini bırakalım öbürünü yapalım. Olmaz. Büyük ülke böyle düşünmez. Büyük ülke inşaat sektörünü de düşünecek, ileri teknolojiyi, sanayiyi de düşünecek. Bunları beraber yürüteceğiz. 


AA





Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Katar Büyükelçisi, Katar'da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası için gerekli müteahhitlik işlerini Türk firmalarının üstlenmesini istedi.

Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi'nin Katar'da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası için gerekli müteahhitlik işlerinin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilmesini istediği bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekci Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi'yi kabul etti. Bakanlığın resmi internet sitesinden duyurulan görüşmede Katar Büyükelçisi Al-Shafi'nin Katar'da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası için gerekli müteahhitlik işlerinin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilmesini istediği bildirildi. Bakan Tüfenkçi, makamında gerçekleşen kabulde Türkiye ve Katar Devleti'nin birbiriyle her zaman dayanışma içinde olduğunu ve bundan sonra da böyle devam edeceğini söyledi.

“TÜRKİYE, KÖRFEZ ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİNE STRATEJİK BİR BAKIŞ AÇISIYLA YAKLAŞMAKTADIR"

Bakan Tüfenkci, Türkiye-Katar ilişkilerinin gelişmesinin, bölgesel güvenlik ve istikrara katkı sağlayacağını belirterek, “Bölgemizde meydana gelen gelişmeler, ülkelerimizin daha yakın bir işbirliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır. Türkiye, Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Bu anlamda, Katar'ın ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarını destekliyoruz. Türkiye ve Katar, bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşımaktadır. Katar'la birçok bölgesel konuda işbirliğimiz ve yakın temasımız halihazırda sürmektedir. Biliyoruz ki, karşılıklı saygı ve güven ile ortak değer ve çıkarlara dayanan Türkiye-Katar ilişkilerinin gelişmesi, bölgesel güvenlik ve istikrara da katkı sağlamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

İki dost ülke arasındaki işbirliğinin ticaretin artmasına da katkı sağlayacağını söyleyen Tüfenkci, gümrük alanında bakanlık olarak 63 ülke ile Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması (KİYA) imzalandığını, Katar ile de bu anlaşmanın imzalanmasının yeni işbirliklerine katkı sağlayacağını ifade etti.

Tüfenkci, iki ülke gümrük idareleri arasında işbirliğini artırmak amacıyla Gümrük İşbirliği Anlaşması'nın Katar ile de yapılmasını arzu ettiklerini ve bu anlaşmanın iki ülke gümrük idareleri arasında karşılaşılan sorunların çözülmesi noktasında büyük bir fırsat olacağını söyledi.

Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi, öncelikle Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi ve başsağlığı diledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin liderler düzeyinde, siyasi, askeri ve güvenlik alanında ileri düzeyde olduğunu, ekonomik anlamda da ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Büyükelçi, “Özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında Türk firmalarının varlığının artırılmasından yanayız. Özellikle önümüzdeki günlerde yapılması planlanan büyük projelerin Türk firmaları tarafından yapılmasını istiyoruz" dedi.

“KATAR'DA YAPILACAK 2022 DÜNYA KUPASI İÇİN GEREKLİ MÜTEAHHİTLİK İŞLERİNİ TÜRK FİRMALARI YAPSIN İSTİYORUZ"

Al-Shafi, Katar'da inşaat alanında faaliyet gösteren Türk firmalarının çalışmalarından memnun olduklarını ve Türk firmalarının varlığının artmasını istediklerini belirterek “Birçok Türk müteahhitlik firması Katar'da faaliyet göstermektedir. Türk firmalarının çalışmalarından çok memnunuz. Büyük işler Türk firmalarına verilmekte. Türk firmaları ile çok iyi bir diyalog içindeyiz. 2022 yılında Katar'ın ev sahipliği edeceği Dünya Kupası için gerekli müteahhitlik işlerinin Türk firmaları tarafından yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.,

“TARIM ALANINDA DA İŞBİRLİĞİ YAPALIM"

Hassad Food ile TİGEM arasındaki görüşmelerin sonuçlanmasını ve tarım alanında da iki ülke yatırımlarının başlamasını istediklerinin altını çizen Büyükelçi, “Tarım alanında faaliyet gösteren Hassad Food şirketimiz ile Türkiye Tarım İşletmeleri arasındaki görüşmeler devam etmekte. Türkiye ile tarım alanında da yatırımların artırılmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

“GÜMRÜK ALANINDA DA İŞBİRLİĞİ YAPALIM"

Al-Shafi, Yüksek Stratejik Komite'nin bu seneki toplantısında iki ülke arasındaki Gümrük İşbirliği Anlaşması'nın da imzalanmasını arzuladıklarını söyleyerek, “Yüksek Stratejik Komite toplantısının ilki Katar'da 2 Aralık 2015 tarihinde yapıldı. İlk toplantı sonucunda 17 anlaşma imzalandı. İnşallah bu seneki toplantıyı Türkiye'de yaparız. Bu toplantıda Katar ile Türkiye arasında Gümrük İşbirliği Anlaşması yapılması düşünülmektedir. Anlaşma gümrük işlemlerinde karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.



Yeni Şafak


Geri Dön