Katar'da dünya kupası için inşa edilen yapılarda çalışanlarla ilgili rapor hazırlandı!
Uluslararası Ticaret Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Katar'da dünya kupası hazırlıkları kapsamında inşa edilen yapılarda çalışan işçilerin çalışma koşullarını eleştirdi. Raporda işçilerin kötü şartlarda yaşadığı öne sürülüyor...
Uluslararası Ticaret Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Katar'da dünya kupası hazırlıkları kapsamında inşa edilen yapılarda çalışan işçilerin çalışma koşullarını eleştirdi.
ITUC, konuyla ilgili raporunda, ülkedeki yabancı işçilerin izbe yerlerde yaşadığı, vadedilen maaşların altında uzun çalışma saatlerine maruz bırakıldıklarını öne sürdü.
Dünya kupası başlayana kadar 4 bin işçinin hayatını kaybedeceği ileri sürülen raporda, işçilerin çok düşük ücret ve yaşam standartları altında çalıştıkları, işverenlerinin ayrılmalarına izin vermediği için çalışmaya mecbur tutuldukları, yaklaşık bir milyon işçinin kamplara yerleştirileceği ve kefalet sistemi altında işverenleri tarafından pasaportlarının ellerinden alınacağı belirtildi.
Raporda, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow'un, dünya kupası maçlarının yapılacağı statlardan Vakra Stadyumu'nun inşaatında çalışan 38 işçinin, Vakra Spor Kulübü'ne ait stadın tribünlerinin altında konakladığını gördüğü belirttiği ifade edildi.
-Katar'ın rapora yanıtı
Öte yandan, Katar'ın dünya kupasıyla ilgili hazırlıklarını yürüten komite, yaptığı yazılı açıklamada, yabancı işçilerin koşullarında eksiklikler olduğunu kabul ederek raporun "atılan pozitif adımları karalama çabaları ve kesin hatalarla dolu" olduğu savunuldu.
Katar'ın, işçilerin konaklama ve bakımları için temel standartlar belirleyen yeni "çalışan refahı çizelgesi" hazırlattığını bildiren komite, "ITUC'un standartlarımızı uygulamakta yetersiz olduğumuzu iddia eden raporu hem doğru değil hem de yanıltıcı. Birtakım meseleler olduğunun farkındayız. Bu bir gecede başarılacak bir süreç değil ancak sonunu getirmek için gerekli irade ve arzuya sahibiz" ifadelerini kullandı.
Uluslarara medyanın işçilerin maruz kaldığı kötü muamele ve Nepallilerin iş kazası ölümlerindeki hızlı artışı yönündeki haberler nedeniyle gözler 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'a çevrildi.
Avrupa Parla geçen ay gerçekleştirilen oturumunda, FIFA'yı durumu değiştirmeye ve Katar'ın işçi hakları konusundaki geliştirmelerini izlemeye çağrılmıştı.
Birçok Körfez ülkesi gibi Katar da büyük altyapı inşaatları için Güney Asya ve Afrika ülkelerinden gelen ucuz iş gücüne ihtiyaç duyuyor.
Katar'a çalışmak için gelen yabancı işçilere, Katar vatandaşı bir kişinin "kefil" olması gerekiyor. Kefalet veya sponsor olarak adlandırılan bu sistemde işçiler, sponsorluklarının iptal edilmesi halinde iş değiştiremeden sınır dışı ediliyor.
FIFA İcra Kurulu'nun 20-21 Mart'taki toplantısında Katar'daki yabancı işçilerin çalışma koşulları meselesinin de masaya yatırılması bekleniyor.
AA