04 / 01 / 2025

Katarlı QNB ile Finansbank birleşti!

Katarlı QNB ile Finansbank birleşti!

Katarlı QNB ile Finansbank birleşmesi tamamlandı. Adı QNB Finansbank olan bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, QNB güçbirliğiyle Endonezya ve Mısır’a bankacılık ihraç edeceklerini söyledi.



1987’de Hüsnü Özyeğin’in kurduğu, 2006’da önce Yunanlı National Bank of Greece’ye satılan Finansbank 3’üncü sahibiyle faaliyetlere başladı. Haziranda Qatar National Bank’a (QNB) satılan bankanın ismi QNB Finansbank olarak değişti. QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, QNB’nin 37.3 milyar dolarlık büyüklüğü ile Finansbank’ın gücüne güç katacağını belirterek “10 yıl önce daha fazla yabancı banka Türkiye’ye giriş yapıyordu. Şimdi durum biraz farklı. QNB ise Türkiye’nin çok daha iyi noktalara varacağına inanıyor ve o yüzden bu yatırımı gerçekleştirdiler” dedi. Aras, dünyada 30 ülkede faaliyet gösteren ve kurumsal bankacılıkta oldukça önemli bir başarıya sahip olan QNB ile güçlerini birleştirdiklerini söylerken, QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, “QNB, bizim desteğimizle bireysel, dijital ve KOBİ bankacılığı alanında büyümek istiyor. Endonezya ve Mısır’da KOBİ varlığı çok düşük. QNB yöneticileri gelecekler ve atölye çalışması yapacağız” dedi. Ömer Aras ise “Bankacılık ihraç edeceğiz. Bankacılıkta gerçekten ihraç eder hale geldik. Krediler, dijital, bireysel, KOBİ bankacılığında gelişmekte olan ülkeleri bırakın gelişmiş ülkelerden bile bir, bir kaç gömlek öndeyiz. Çok büyük pazarlara gireceğiz. Mısır ve Endonezya çok önemli. Onlar bize mali güç verirken biz de onlara bankacılıkta destek oluyoruz” dedi.


‘O NE BE’

Aras ve Güzeloğlu, dün yeni dönemin ayrıntılarını anlattı. Aras, Finansbank’ın bundan sonra QNB Finansbank adıyla faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, “İsmimiz değişecek ancak müşterimize verdiğimiz hizmet kalitemiz daha da artacak. Başka bir ifadeyle QNB Finansbank olduk, gücümüze güç kattık” diye konuştu.


QNB’nin okunmasının zor olduğunu vatandaşın bunu “O ne be” diye okuyabileceğini söyleyen Aras şöyle konuştu: “QNB bilinsin istediler, Mısır’da da aynı şekilde önde QNB ismi var.” Aras, artık bankacılık bilgi ve altyapısını (know-how) ihraç edeceklerini belirterek “Diğer 30 ülkeye gitmeye gerek yok. Zaten Endonezya ve Mısır yeterli” diye konuştu. Temel Güzeloğlu ise şu ana kadar 45 şubemizin logosu değiştiğini belirterek şöyle devam etti: “Kredi kartlarında da yenilemeleri geldikçe değişecek. QNB ile birleşmenin toplam maliyeti 20-25 milyon TL oldu. Bunun yüzde 10’u reklama gitti diyebiliriz. En çok masraf şube değişimlerinde yaşandı.”


KREDİ KARTINDATEKEL YARATILDI

QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu ise kredi kartlarında çok ama çok fazla regülasyon olduğunu belirterek “Hatta gereksiz seviyede regülasyon var. Eğer Türkiye’de bir konuda ayar kaçmışsa o da kredi kartı regülasyonudur. Mesela limit regülasyonları, bakın bir müşterinin kredi kart limiti gelirinin dört katından fazla olamaz. Çok güzel. Bence bu regülasyon kalmalı. Ama bunu sistem seviyesinde toplamda dört katından fazla olamaz dediğimiz zaman müşterinin cebinde büyük kartlardan bir tanesi varsa ve limiti bloke ettiyse siz ikinci kartı müşterinin cebine koyamıyorsunuz. Dolayısıyla sistemi bir anda ikili tekel haline çevirdi regülasyon. İki tane büyük oyuncunun pazar payları hep yukarıya gidiyor, geri kalanı hep aşağıya gidiyor. Türkiye’de bu duopoly gücü sebebi ile bu bankalar özellikle KOBİ’lerden komisyon marifeti ciddi güç sağlıyor. Bunun çözümü çok basit aslında limit dört maaş limiti risk üzerinden olacak. O zaman ben cebine kartı sokarım. Kredi kartları üzerinde minimum yüzde 40 asgari ödeme zorunluluğu var. Bu oran ABD’de yüzde 2 ancak orada faizler de çok düşük. Bu düzenleme getirildiğinde biz batıkları artırmaktan başka bir şey olmayacağını çok söyledik. Bu minimum ödeme oranları bankaların kendi risk algısına göre yeniden değerleme olmalı” dedi. Güzeloğlu enpara kredi kartının da gelecek yıl çıkarılacağını söyledi.


MEGA PROJELERİ FİNANSE EDECEĞİZ

GÜZELOĞLU ortaklarının kendilerinin kurumsal bankacılıkta büyümesine büyük destek verdiklerini ve istediklerini dile getirerek “Önceki ortağımız NBG, ‘bizim taşıyamayacağımız kadar büyük olmayın’ diyordu ve kurumsal bankacılıkta geride kalıyorduk. Şeni ortağımız bizi destekliyor. Kurumsal bankacılıkta büyük finansmana gireceğiz ve toplam kredi portföyümüz içinde kurumsal kredilerin payı şu anda yüzde 20 civarında. Bunu üç yılda yüzde 35 civarına çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Hürriyet 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


37.3 milyar dolar piyasa değeriyle Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük finansal kuruluşu olan Qatar National Bank (QNB) tarafından haziran ayında satın alınan Finansbank 20 Ekim itibarıyla yoluna QNB Finansbank ismiyle devam ediyor. Satın alma sonrası bankanın gelecek hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, QNB’nin bugüne kadar Türkiye’ye yatırım yapan finans kuruluşları arasında sermaye yapısı en güçlü banka olduğunu söyledi ve Türkiye’nin çok daha iyi noktalara geleceğine inancının tam olduğunu vurguladı. QNB'nin faaliyette olduğu coğrafyalar ile Türkiye arasındaki ticaretin finansmanında Türkiye’deki öncü bankası olmayı hedeflediklerini belirten QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise, “Katar’ın en büyük bankasının yatırım yapmasının Katarlı yatırımcıları da Türkiye’ye yönelteceğini düşünüyoruz. Biz de QNB’nin faaliyet gösterdiği 30 ülkeye know how ihraç edeceğiz. Türkiye bankacılık bilgisiyle dünyaya bilgi ihraç edecek düzeyde” dedi.


Değişim için 25 milyon lira 

630’dan fazla şube ve 12 bin çalışana sahip Finasbank, bundan sonra QNB Finansbank olarak yoluna devam edecek.  Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olan Finansbank, satın alma sonrası, logo, amblem ve tabela değimi gibi kurumsal kimlik yenileme çalışmaları için 20-25 milyon TL bütçe ayırdı. QNB Finansbank, yeni kurumsal kimliğinin kamuoyuna duyurulması için  bir de reklam filmi hazırladı. 


Akşam 


Geri Dön