04 / 05 / 2024

Kavak HES projesi durduruldu!

Kavak HES projesi durduruldu!

Rize İdare Mahkemesi, Artvin Arhavi'de MNG Holding tarafından yapılmak istenen Kavak HES projesinin "doğanın geri döndürülemez şekilde zarar göreceği" gerekçesni göstererek yürütmesinin durdurulmasına karar verdi..



Rize İdare Mahkemesi, Artvin Arhavi'de MNG Holding tarafından yapılmak istenen Kavak HES projesinin "doğanın geri döndürülemez şekilde zarar göreceği" gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi RTVÎN Arhavi'de yöre halkının doğayı korumak için verdiği hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi yurttaşlar, MNG Holding'e bağlı Arhavi Elektrik Üretimi ve Tic. A.Ş tarafından Arhavi şehir merkezine yapılmak istenen Kavak 1-2 regülatörü ve HES projesi için verilen ÇED olumlu raporunu mahkemeye taşımıştı. Rize İdare Mahkemesi, "Projenin yapılması durumunda telafisi güç zararlar doğacağı" gerekçesiyle oybirliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Davaya ilişkin kapsamlı bir değerlendirmede bulunan mahkeme bilirkişi raporlarına dayandırdığı kararında, "înşai faaliyetlerin başlaması durumunda çevre şartlarının önceki haline döndürülmesinin zorluğu ve ekolojik dengenin ve ekosistemin olumsuz yönde etkilenecek olması hususları dikkate alındığında telafisi güç zararlar meydana getirebileceği kanaatine ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı. Mahkeme davaya ilişkin bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz yolunu da oybirliğiyle kapattı. 


Şirket bakanlığı yanılttı Bilirkişi heyeti dava konusu projeye ilişkin hazırladığı raporda şirketin bir dizi hileye başvurduğunu da ortaya koymuştu. 


Heyet raporunda, "Hesaplamalarında hile yapılarak can suyu miktarlarının düşük gösterildiği ve bakanlık yanıltılarak ÇED raporunun onaylatıldığı" belirtilmişti. Mahkemenin bu rapor doğrultusunda 'ÇED olumlu' kararını iptali gündeme gelirken, şirket inşaatı hızlandırılmak için, İl Mahalli Çevre Kurulu'ndan 24 saat çalışma izni almıştı. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön