26 / 12 / 2024

Kavak İskele Camii bürokratik engellere takıldı!

Kavak İskele Camii bürokratik engellere takıldı!

İstanbul'un en eski camilerinden biri olan 1666’da inşa edilen Kavak İskele Camii yeniden faaliyete geçmek için önündeki bürokratik engellerin kalkmasını bekliyor...



Sultan IV. Mehmet'in haznedarı Hacı Beşir Ağa'nın 1666'da inşa ettiği Haydarpaşa'daki Kavak İskele Camii 320 yıllık köklü bir geçmişe sahip. 1855 Kırım Harbi sırasında İngiliz askerlerince depo olarak kullanılmış ve ardından yakılmıştı. Ulu Hakan Abdülhamid Han döneminde aslına uygun bir şekilde yeniden yaptırılan cami uzun yıllar bütün ihtişamıyla inanan gönüllere kapısını açmıştı. 

Yeniakit’ten Hakkı Bilir’in haberine göre, 1666'da inşa edilen, İngilizler tarafından tahrip edildikten sonra Abdülhamid Han tarafından yeniden yapılan, 1959 da ise yıkılan Tarihi Kavak İskele Camii'nin ihyası için atılan adımlar, kurumlar arası ihtilaflar nedeniyle neticesiz kalıyor. Hayırsever vatandaşlar, caminin yapımı için hazır beklerken, bürokrasinin engel çıkartmaması isteniyor.

Üç asırlık tarihi Kavak İskele Camii bürokratik engeller nedeniyle bir türlü ayağa kaldırılamıyor. Devlet Demiryollan'na ait bir yerleşkenin sınırları içerisinde kalan tarihi caminin arsası, bürokrasinin ağır ilerleyişi nedeniyle bir türlü ihya edilemiyor. TCDD, bedelsiz bir devrin kanuna aykırı olacağını söylerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yazışmalar ise halen sürüyor.

Bürokratik engeller aşılamıyor

Bağımsızlığımızın ilahi sembollerinden biri olan tarihi Kavak İskele Camii, yetkili devlet kurumlarının ilgisini bekliyor. 353 yıllık tarihi ile İstanbul'un en eski camileri arasında yer alan ve Kadıköy sınırları içerisinde bulunan caminin ihya edilmesi bürokratik engellerin aşılmasına bağlı. 1959 yılından bu yana atıl durumda olan caminin yerinde bugün TCDD'ye bağlı bir yerleşke bulunuyor. Caminin yeniden ibadete kazandırılması için başlatılan her girişim ise kurumlar arası koordinasyonsuzluk ve ilgisizlik nedeniyle boşa çıkıyor. TCDD, bedel ödenmeden caminin olduğu yerin satılmasının kanunen mümkün olmadığını söylerken, Hazine'den arsa devri için hızlı hareket edilmediği ifade ediliyor.

Hayırseverler hazır

Hayırsever vatandaşlar ise bürokratik engellerin aşılmasını dört gözle bekliyor. Tarihi binanın yeniden ayağa kaldırılması adına her türlü adımın atılması isteniyor. TCDD ile Hazine arasındaki iletişimsizliğin sonuçlanmasını bekleyen vatandaşlar, tarihi caminin yeniden yapılması için harekete geçileceği noktasında görüş birliği içerisinde.

Depremde yıkılan minareler için öneri!

Çamlıca Cami İslam Medeniyetleri Müzesi'nde son durum ne?


Geri Dön