Saraçoğlu Evleri'nde kamu lojmanları satışı bürokratik engellere takıldı!
Kamu lojmanları satışı bürokratik engellere takıldı. Ankara Kızılay'daki Saraçoğlu Evleri... Oturanların çoğunun Danıştay personeli olduğu mahalleye son uyarı Bakan Bayraktar'dan: “Elektrik ve suyunuz kesilecek. İsterseniz öyle oturun.”
Başbakan'ın “6 ayda bu işi bitirin” dediği kamu lojmanları satışı bürokratik engellere takıldı. En tipik örnek Ankara Kızılay'daki Saraçoğlu Evleri... Oturanların çoğunun Danıştay personeli olduğu mahalleye son uyarı Bakan Bayraktar'dan: “Elektrik ve suyunuz kesilecek. İsterseniz öyle oturun.” Ankara'da, Cumhuriyetin ilk lojman statüsündeki yeri olan Devlet Mahallesi'ndeki konutlarda oturan kamu görevlileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında, 'yargı' ve 'psikolojik' savaş yaşanıyor. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen lojmanlarda oturanlara Bakan Bayraktar'dan son uyarı geldi. Bayraktar, “Buraları boşaltın aksi halde elektrik ve suyunuz kesilecek” dedi. Türkiye, sayıları 236 bini aşan kamuya ait lojmanıyla bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Devlet bu yükten kurtulmak için 2003'te lojmanların satışı için düğmeye bastı. İlk olarak da milletvekillerine ait olanlarla başlandı. Ancak 10 yılda satılabilen lojman sayısı sadece 108. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da son olarak geçtiğimiz yıl “kamunun elindeki lojmanları satıyoruz” diyerek işlemlerin 6 ayda bitirilmesi talimatını verdi.
Bu talimatla birlikte önce Başbakanlık'ın elindeki lojmanlar, satışa sunulması için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Ancak bürokratların kendisinin oturduğu lojmanlarda ise “direnç” yaşanıyor. Bunun en açık örneği ise bir yılı aşmasına rağmen arpa boyu kadar bile yol alınamayan Ankara'nın göbeği Kızılay'daki “Saraçoğlu Evleri”... Kamuoyunun bu isimle bildiği Devlet Mahallesi, ocak ayında “afet riskli bölge” ilan edildi. Bunun sonucu olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girerek bölgede kentsel dönüşüm başlattı. 82 dönümlük alanda bulunan 500 civarındaki konutun yıkılarak, yerine ticaret merkezi, fuar alanları, eğlence merkezi yapılması kararlaştırıldı.
Lojmanlarda oturanlar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki kriz, bu aşamadan sonra başladı. Bakanlık tahliye için oturanlara defalarca yazı gönderdi. Bütün uyarılara rağmen bugüne kadar lojmanların yarısı bile boşaltılmadı. Bu arada Danıştay, Bakanlığın projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.Mahkeme kararına uygun olarak yeniden plan yapacaklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Devlet Mahallesi'nin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğinin altını çizdi. Söz konusu lojmanların tahliye edilmesinin zorunlu olduğunu belirten Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Zaten lojmanlarda oturanların büyük bölümü Danıştay personeli. Biz kaç defa uyarmamıza rağmen boşaltmadılar. Bölge kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği için biz şimdi oradaki lojmanların elektrik ve suyunu keseceğiz. İsterlerse bu durumda oturmaya devam etsinler.”
Türkiye/Yücel KAYAOĞLU