29 / 04 / 2024

Kayme Sarayında kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı!

Kayme Sarayında kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı!

Hakkarinin Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar (Nehri) köyünde 1870 yılında Seyyid Abdullah Hazretleri tarafından yaptırılan tarihi Kayme Sarayında kazı ve temizlik çalışmaları sürüyor



1870 yılında inşa edilen Kayme Sarayı, 2 katlı olup 16 oda ve 2 holden oluşur. Sarayın yalnızca kuzey ve batı duvarları korunmuş olup, doğu ve güney duvarları kısmen, doğu cephesi ise tamamen yıkılmıştır. Sarayın kuzey cephesindeki kitabelerde; De ki kapılarında hamd vardır / Oraya emniyet ve selametle giriniz, Bu ev girenlere esenlik verir, bakanlara / Hicri 1330 tarihini (1909) müjdele yazılıdır.

Hakkarinin Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar (Nehri) köyünde 1870 yılında Seyyid Abdullah Hazretleri tarafından yaptırılan tarihi Kayme Sarayında kazı ve temizlik çalışmaları sürüyor. Hakkari Valiliği ve Van Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında ilk olarak 3 bölmeli olan sarayın odalarındaki birikmiş olan toprak ve taş parçaları çıkarıldı. Sarayın içinin temizlenmesiyle birlikte saray bambaşka bir görünüme kavuştu. Çalışmaları yürüten Van Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Şemdinliye bağlı eski ismi Nehri, bugünkü ismiyle Bağlar köyünün, Hakkari yöresinin tarihî açıdan en önemli eserini üzerinde barındırdığını söyledi.

SEYYİD TAHA VE ABDULLAH

Sarayın kültür tarihi açısından önemli yere sahip olduğunu belirten Mehmet Top, 18. ve 19. yüzyıllarından itibaren bölgede önemli yer teşkil eden Nakşibendi tarikatının önemli kollarından biri burada faaliyet sürdürmekte idi. Özellikle bu kolda Seyyid Taha ile Seyyid Abdullah Hazretlerinin yer alması sarayı tarihî açıdan önemli kılıyor. Bu bölge, Osmanlının son döneminden kalma iki tane eseri üzerinde barındırıyor. Bunlardan bir tanesi üzerinde kazı çalışması sürdürdüğümüz Kayme Sarayı, diğeri ise 100 metre uzaklıkta olan ve Kayme Sarayının güney batısında yer alan Kelat Sarayıdır. Şu an Kayme Sarayının kazı ve temizlik çalışmasını sürdürüyoruz. Bu yapı 1990 yılında kültür varlığı olarak tescillenen yörenin en önemli sivil mimari örneklerinden biri dedi.

RESTORASYON ŞART

Kazı çalışmalarının Van Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Yüzüncü Yıl Üniversitesinin bilimsel desteği ile sürdürüldüğünü anlatan Mehmet Top, Çalışmaların en önemli maksadı, yapının yıkılmış olan iç mekânlarını ve dış kısımlarını tamamı ile ortaya çıkarıp röle ve restorasyon projelerini hazırlamak. Ardından sarayın restorasyonu geliyor. Bu çalışmalara 20 Haziran tarihinde başlandı, 31 Temmuz tarihi itibariyle kazı ve temizlik çalışmalarımız bitmiş olacak. Ancak yapının kesinlikle restorasyon ve güçlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde var olan yapı yıkılmayla yüz yüze kalacaktır diye konuştu.

Van Müzesi Müdürü Arkeolog Harun Küçükaydın ise kazının 3 uzman arkeolog eşliğinde sürdüğünü söyledi.
Türkiye


Geri Dön