27 / 04 / 2024

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 16 tesisin temelini atacak!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 16 tesisin temelini atacak!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılacak 16 tesisin temeli, 27 Haziran Pazar günü atılacak

 



Kayseri Büyükşehir Belediyesince, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında yaptırılacak 16 tesisin temeli 27 Haziran Pazar günü atılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'nin gelişim sürecini anlattı. Projeyi yabancı ortaklarla hayata geçirmeyi düşündüklerini ve 10'a yakın grup ile görüştüklerini ifade eden Özhaseki, "Hep çekimser davranıyorlar. Bugüne dek 'yok' diyen olmadı, raporları incelediklerini söylüyorlar ama biz onları bekleyemeyiz. Biraz öz sermaye, biraz İller Bankası kredileri ile işe başlıyoruz" dedi.

Özhaseki, projeye bu kadar önem vermelerinin arkasında birkaç neden olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Bunlardan biri, Kayseri'nin yeni sektörlere ihtiyacı var. Şehrimizin sanayisi ve ticareti belli alanlarda kümeleşmiş. Bunlar da genellikle emek yoğun sektörler. Allah korusun bu sektörlerde herhangi bir sıkıntı yaşanırsa Kayseri ekonomisi alt üst olur. O zaman bunu çeşitlendirmek lazım. Sanayici ve iş adamları da bunu düşünüyorlar ama bazı işlerin kamu eliyle yapılmaması halinde sanayicilerin adım atmaları mümkün görünmüyor. Bu açıdan Kayseri'de turizmden, hizmet sektöründen nasıl istifade ederiz, kış turizmini ve kendine has yan sanayisini buraya nasıl getiririz fikri üzerine yoğunlaştığımızda bizi en çok Erciyes Projesi istekli kılıyor. İkincisi, Erciyes Dağı gibi bir nimet var, suyundan, havasından istifade ediyoruz ama bir taraftan da Kayseri'yi kış
sporları merkezi yaparak, uzun vadede kış sporları ile ilgili olimpiyatlar, dünya şampiyonaları düzenleyerek bir başka kapı açabiliriz. Bu alandan da çok rahat istifade edebiliriz. Biz bunu yaparak Türkiye'deki bütün tesislerin önüne geçiyoruz. Dünyaya daha rahat açılabileceğiz."

-PROJE 275 MİLYON AVROYA MAL OLACAK-
Bu projeyi önemsemelerinin bir başka nedeninin de en az 5 bin kişiye yeni iş kapısı açılması olduğunu vurgulayan Özhaseki, projenin şehrin sosyal yaşamını ve imajını da etkileyeceğini kaydetti.

Özhaseki, Erciyes Kayak Merkezi'nde 5 mekanik tesis bulunduğunu, ancak bunlardan bir tanesinin Avrupa standartlarına yakın olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Kimsenin ihtiyacını karşılamayacak birkaç tesis, Avrupa ile kıyaslandığında gecekondu hükmünde yapılar. Yurt dışındaki tesislerle kıyasladığınızda yapay karlama üniteleri yok, sağlık üniteleri yok, alışveriş merkezleri yok, kongre merkezleri yok, spor merkezleri yok, sosyal tesisler istediğiniz gibi değil. Bütün bunların yapılması lazım. Genel planlamada bütün bunları giderecek bir aşamaya gelindi. Bu tesislere ilaveten 15 mekanik tesis daha hazırladık. Yapılan işlerde lift uzunluğu 30 kilometreyi bulacak. Saatte 31 bin kişi taşıyabilecek mekanik tesisler yapılmış olacak. Proje bittiğinde toplam pist uzunluğu 160 kilometreyi buluyor. Ayrıca 1 milyon 700 bin metre karelik alan da karlanacak. 11 kafeterya, 7 sağlık ünitesi, 5 adet alışveriş ünitesi, kongre merkezi ve şimdikilere ilave olarak 5 bin yatak kapasiteli konaklama tesisi yapılmış olacak. Futbol takımlarının kamp yapabilmesi için 9 adet futbol sahası, fitness salonları yapılacak. Bu planlamada dört de giriş kapısı öngörüldü. Proje tamamlandığında Erciyes'te 16 ayrı kış, 15 yaz aktivitesi yapılacak altyapıya sahip olacağız. Toplam proje maliyeti ise 275 milyon avro olarak görünüyor."

-BELEDİYE 100 MİLYON LİRA YATIRIM YAPACAK-
Özhaseki, 27 Haziran Pazar günü de daha önce ihalesi yapılan projenin ilk etabında, 16 yerde temel atılacağını bildirdi.

Bunlar içinde 6 mekanik tesis, 6 sosyal tesis, karlama üniteleri, pist altyapı çalışmaları bulunduğunu ifade eden Özhaseki, bu tesislerin toplam beledinin 80 milyon lira olduğunu, geçen yıl yaptıkları ve devam eden işlerle birlikte toplam 100 milyon liralık bir işe başlamış olacaklarını söyledi.

Özhaseki, 16 tesisin tamamının gelecek yıl 9. aya kadar tamamlanmış olacağını ifade ederek, "Bu projeler bittiğinde 40 kilometre daha kayılabilecek pist ortaya çıkacak. Bir kayakçı Serçel Yaylası'na geldiğinde kayarak Tekir Yaylası'na ulaşabilecek. 75 bin metre kare alanda yapay karlama yapabileceğiz" diye konuştu.

Bu projenin Kayseri'ye yön verecek projelerin en önemlisi olduğunu belirten Özhaseki, temel atma törenine Devlet Bakanı Faruk Özak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, temel atma törenine katılmak isteyenler için kentin 15 bölgesinden saat 10.00'da Erciyes'e ücretsiz otobüs seferi düzenlenecek.
AA


 


Geri Dön