29 / 12 / 2024

Kayseri Kocasinan'a ticaret merkezi yapılacak!

Kayseri Kocasinan'a ticaret merkezi yapılacak!

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar: “Ahi Evran mahallesi önünde 60 bin metrekarelik alan içerisinde ticaret merkezi yani sadece AVM değil çünkü oranın konsepti çok daha fazla olacak. İnşallah orada ticaret merkezi oluşacak” dedi.



Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar yaptığı açıklamada, “Ahi Evran mahallesi önünde 60 bin metrekarelik alan içerisinde ticaret merkezi yani sadece AVM değil çünkü oranın konsepti çok daha fazla olacak. İnşallah orada ticaret merkezi oluşacak” dedi.


Makamında İhlas Haber Ajansının sorularını yanıtlayan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Kocasinan ile birlikte Kocasinan bölgesine topyekün bakıyoruz. Bununla ilgili sene sonuna doğru yapmamız gereken projelerimiz, programlarımız nelerse inşallah sizlerle paylaşacağız. Biz olaya şöyle bakıyoruz; Kocasinan’ı büyük bir şablon olarak yatırıyoruz. Bir yapboz gibi herşeyi parça parça yaparak bir programlama yapıyoruz. Bunlardan kentsel dönüşüm bu işin bir parçası, sosyal belediyecilik tarafından yapılması gerekenler bu işin bir parçası, kültürel değerlerimizle ilgili yapmamız gerekenler bu işin bir parçası, günlük rutin belediyecilik hizmetleri ile ilgili belki yapmamız gereken çok bir şey yok çünkü biz geçmişi olan bir belediyeyiz. Yeni kurulmuş bir belediye değiliz. Daha öncesinden kurulmuş var olan bir belediyeyiz ama bu belediyecilik faaliyetleri içerisinde artık yeni çağdaş normlara uygun belki araç, belki teçhizat veya yeni kullanılması gereken tekniklerle alakalı çalışmalarımız olacaktır. Fen işleri birimimizle ilgili yapılması gerekenler nelerse onlarla ilgili ayrı ayrı çalışıyoruz. Bunları hayata geçireceğiz. Kocasinan bölgesinin ekonomisini geliştirecek projeler oluşturur isek bu bölge gelişir ve kalkınır. Bölgenin gelişip kalkınması da şehrin gelişmesi ve kalkınması demek, şehrin gelişip kalkınması da ülkenin büyüyüp kalkınmasına destek demektir. Yaptığımız çalışmaları bu ana şablon üzerine oturtup onun alt başlıklarını oluşturarak projeler üretiyoruz. Nasipse zamanla bu projelerin hepsini hayata geçireceğiz” diye konuştu.


Kocasinan bölgesine AVM kurulacağını belirten Çolakbayrakdar, “AVM bölgesi bir ticaret alanlarının yani bilindik manada bir AVM değil de daha yaşanılabilir, içinde fonksiyonları olan, insanları cezbedecek, onları çekecek bir yaşam alanları planlıyoruz. Bunun içinde Ahi Evran mahallesi önünde 60 bin metrekarelik alan içerisinde ticaret merkezi yani sadece AVM değil çünkü oranın konsepti çok daha fazla olacak. İnşallah orada ticaret merkezi oluşacak. Bunun içerisinde yeme içme mekanlarının oluştuğu, sosyal hayatın oluştuğu, insanların gelip gittiği bir mekanımız orada oluşacak. Onun dışında bir ticaret açısının oluşabileceği bir bölge planlıyoruz” şeklinde konuştu.


‘Bölgeyi yeşil alanla büyütme konusunda kaygımız var’ diyen Çolakbayrakdar, “Bununla ilgili Yamula Barajı bölgesinin çevresine ağaçlandırma ile ilgili bir hedefimiz var. İnşallah orada bir ağaçlandırma bölgesi oluşturacağız. Ağaçlandırma dediğiniz zaman bugünden yarına olacak işler değil. Bunların planlamasını yapmak, ağaçlandırma faaliyetlerine başlamak önemli bir adım. Onlar bizden sonra gelecek kuşaklar için orman hüviyetini kazanmış bölgeler olacak. Bir başka şeyde belki daha yetişmiş ağaçlar ile buraları donatmak. Birkaç noktada da böyle hedeflediğimiz yerler var. İnşallah oralarda bir sabah kalkıyorsunuz ki ağaçlanmış vaziyette oluyor. Bu teknik olarak bizim toprağımız, hava koşullarımız, coğrafyamız buna izin veriyor ise inşallah bunu da planlıyoruz. Birkaç noktada böyle bir yatırıma gideceğiz. Zamanı beklemeden Kocasinan’da yaşayan hemşerilerimiz böyle bir bölgeyle inşallah karşılaşacak” ifadelerini kullandı.


Yamula Barajı bölgesi ile ilgili de bilgi veren Çolakbayrakdar,”Şimdi su birikintisi bizim toplumumuz içerisinde sevilen bir şey. Su varsa çevresinde hemen bir hayat var. Doğal olarak da deniz kenarları cazibe merkezleri. Doğal su birikintilerin, göllerin olduğu yerler cazibe merkezleri. Karasal iklimde yaşayan Kayserimizde böyle güzel bir suyun olduğu mekan sosyal olarak da çok canlanmadı. İstediğimiz noktaya gelmedi. Bizim bungalovların yanında yaptığımız günü birlik tesislerimiz var. Yaklaşık 1 ay kadar önce oradaki faaliyetleri incelemeye gittiğimde çok enteresan bir şekilde daha toprak, toz, taş döşemesi devam ediyor. Günü birlik parkların kimisi yapılmış kimisi yapılmamış ama vatandaşlarımızın buraya ciddi manada teveccühünü gördüm. Demek ki böyle bir ihtiyaç var. İhtiyacı karşılama noktasında da o doğru bir adımmış. İnşallah o ihtiyacı karşılayacağız. O günü birlik tesislerin yanında ciddi manada bir çevre düzenlemesi yapacağız. Diğer tarafta 11 tane bungalov evler yapıyoruz ama o da beklentiyi ölçmek adına attığımız bir adım. Eğer ki oradaki talep çok olurda talep gelirse bungalov evlerinin sayısı daha da artacak. Bunun dışında orayı destekleyecek güçlü bir adım da hobi bahçeleri gibi yerler planlıyoruz. Eğer ki mülkiyet alanını çözer de orada geniş bir alan bulabilirsek hobi bahçeleri gibi mekanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Onun dışında olta balıkçılarını desteklemek için balıkçıların suyun üstüne çıkıp da balık tutabilecekleri bir mekan projelerimiz arasında var. Yamula Barajına deniz araçlarının bağlanması gibi bir projemiz oldu ama bu ciddi manada o bölge için sorunlu bir iş. O bölgede yaşayan insanlar suyun 30-40 metre yüksekliğini söylüyorlar. Suyun 30-40 metre yükselmesi demek yüksek gideri olan bir iş demek. Bunu aşma noktasında gelişen bir teknoloji varsa bunu oraya kazandıracağız. Bu yaptığımız işlerin şehrin sosyal hayatına katkı koyacağına inanıyorum” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm projesine de değinen Çolakbayrakdar, “Eski mahallelerin dönüştürülmesi belediyelerimizin yıllardan bu yana yaptığı bir şey. Bununla ilgili onlarca örneklemeyi yapabiliriz. Kocasinan bölgesinin de bununla ilgili değişmeye ihtiyacı var. Bunun adına kentsel dönüşüm deyin, demeyin. Bizim dönüşmesi gereken bölgelerimiz var. Bundan dolayı bu işi planlamamız lazım. Bu işin hızlı yapılması lazım. Çünkü sahaya çıktığım zaman bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi bu. ‘Bizim bölge ne zaman değişecek’ diye soruluyor. Vatandaş bunu bekliyor. Oturduğu yerin şuan ki fiziki şartlarından memnun değil. Bu memnuniyetsizliğinden dolayı iyi yaşam alanlarında yaşamak istiyor. Bunun olması gerekiyor. Bunu bizim çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz lazım ama şöyle de bir gerçek var. Konut arzı ile talebin dengeli olması lazım. Nihayetinde bunu sistemin kendi içinde değişim, dönüşümüyle gerçekleşecek bir şey. Aksi takdirde bu kadar bölgeyi kabul gücüyle dönüştürecek bir ekonomi dünya üzerinde yok. Bizim bundan sonrasında yapmamız gereken iyi projelendirme ve bu ekonomi sürecini iyi yönetmek. Ahi Evran yürüyen bir projemiz. Seyrani mahallesi ve Yunus Emre mahallesi de devam eden projelerimiz. Şuanda Ahi Evran ile ilgili işin son noktasına geldik. Birçok işlemlerimiz tamamlandı. Bununla ilgili olarak hazine arazisinde kendi mülkiyetleri olmayıp da gecekondu yapmış, orada yıllardır yaşamış olan vatandaşlarımızla anlaşma sürecimiz var. Biz şuanda bu süreçleri yürütüyoruz. Bununla ilgili anlaşmalarımızı tamamladık” şeklinde konuştu.


Mahalle ziyaretleri ile ilgili de konuşan Çolakbayrakdar, “Programımızın adı ‘Başkan Sizi Dinliyor’ Çarşamba Günleri belirlemiş olduğumuz bir mahalleye gidiyoruz. Orada mahalle sakinlerini dinliyoruz. Muhakkak bize değişik kanallarla o mahalledeki beklentiler geliyor ama birebir vatandaşın ağzından o talepleri görmek daha farklı oluyor. Bu şekilde sahada memnuniyet ve memnuniyetsizlikle ilgili yüzleşme imkanı buluyoruz. Bundan da hiçbir şekilde çekinmiyoruz. Şeffaf bir şekilde sahadayız. Bizim mahallelerde yapmak istediğimiz şeyler var. Büyük projelerimiz var. Bunları yaparken tel başımıza değil, bunu bu şehirde yaşayan insanlarla birlikte yapacağız. Bu açıdan oralardan aldığımız geri dönüşler bizim için önemli” dedi.


Yaptıkları projelerde kaynak sıkıntısı yaşanıp yaşanmadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Çolakbayrakdar, “İllaki kendi bütçe kaynaklarınızla birşeyler yapalım derseniz oranda yaparsınız. Kocasinan’ın iyi imkanları var. Şunu da iyi biliyorum bu iyi imkanlar bugün 1’se yarın 5 olacak. Ben ticaretin içinden gelen bir kişiyim. Ticareti bilirim. 5 liralık imkanı 1 liralık imkana değişmem. Zamanı yönetmemiz lazım. 5 lira olduğu zaman değerlendirmemiz lazım. Böyle olduğu zaman aldığımız kredileri de öderiz, bize kalanlarda kalır. O süreci bu şekilde yönetmemiz lazım. Çizdiğimiz tablo içerisindeki bir Kocasinan oluştuğu zaman eminim ki bugün 1 lira olan yerler o gün geldiği zaman çok daha iyi rakamlar edecek. Bu süre içerisinde bizde kendi imkanlarımızı daha iyi değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.


Kayseri Gündem


Geri Dön