01 / 05 / 2024

Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Cami 17 Nisan'da açılıyor!

Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Cami 17 Nisan'da açılıyor!

Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevi adına yaptırılan cami ve külliye, 17 Nisan’da ibadete açılıyor. 3 bin kişilik camide; Osmanlı, Selçuklu ve Kazak mimari tarzları harmanlanmış.



Türkiye Diyanet Vakfı'nca (TDV) Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi adına ve türbesinin bulunduğu alanın yanına yaptırılan cami ve külliye, 17 Nisan'da ibadete açılacak. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yerleşkesine yaptırılacak caminin temeli de aynı gün atılacak. Yaklaşık 3 bin kişinin ibadet edebileceği caminin 10,4 milyon dolarlık maliyeti, TDV tarafından karşılandı.


TÜRK-KAZAK DOSTLUĞU MİMARİDE YANSITILDI

Türk-Kazak dostluğunun yansıtıldığı cami, klasik Kazak mimarisi görünümüne sahip olmakla birlikte yapımında modern malzemeler kullanıldı. Cami ve külliyesi, Türk-Kazak kardeşliğini yansıtan dekorasyon konseptiyle inşa edildi. Orta Asya ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan, bölgedeki tarihi yapılarla da uyum içindeki cami ve külliyede, kütüphane, aşevi, çok amaçlı salonlar, yemekhane, kafeterya, imam-müezzin odaları, sınıflar, morg, gasilhane gibi birçok hizmet alanı bulunuyor.


YILLARCA İHMAL EDİLMİŞTİ

Yıllarca ihmal edilen ve Müslümanların büyük ihtiyaç duyduğu camilere büyük önem verdiklerini ifade eden TDV Mütevelli Heyet İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Kazakistan'a, Miçurin, Tolgar, Nikolayevka ve Almatı Merkez camilerinin onarımını yaptıklarını anlattı. Kazakistan'da 1996'dan 2014'e kadar 5 bin 631 hisse kurban kesildiğini, Almatı'daki Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerine 2006'dan 2014'e kadar eğitim yardımı yapıldığını vurgulayan Bilgin, bu alanlarda 2,8 milyon dolar yardımda bulunulduğunu kaydetti.


Yeni Şafak


Geri Dön