02 / 05 / 2024

Kazakistanlı iş adamları Kocaeli'de 16 proje hayata geçirecek!

Kazakistanlı iş adamları Kocaeli'de 16 proje hayata geçirecek!

Kazakistanlı bir heyet Kocaeli'ye gelerek yapacakları projeleri KOTO'ya üye olan iş adamlarına anlattı, Türk yatırımcılardan destek beklediklerini söyledi 4 kişiden oluşan Kazakistanlı heyet, ülkelerinde yapılması planlanan 16 farklı projeyi açıkladı.




 Kazakistanlı bir heyet  Kocaeli'ye gelerek yapacakları projeleri KOTO'ya üye olan iş adamlarına anlattı, Türk yatırımcılardan destek beklediklerini söyledi 4 kişiden oluşan Kazakistanlı heyet, ülkelerinde yapılması planlanan 16 farklı projeyi açıkladı. Heyet üyeleri yapılacak yatırımlarla ilgili iş adamlarından destek istedi. 

Kazakistan'da 100 bin kişilik yeni bir şehrin kurulması için yapılan çalışmalar kapsamında bir heyet, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO)'nda ilimizdeki iş adamlarıyla bir araya geldi. Geçtiğimiz ay ilimizdeki iş adamları tarafından da ziyaret edilen Kazakistan'la birlikte iş yapılabilmesi için dün ilk kez somut adımlar atıldı. Kazakistanlı heyet, yapılması planlanan alt ve üst yapı ile birlikte birçok sektörde yatırımcı bulabilmek için ilimize geldi. 

16 PROJE GÖRÜŞÜLDÜ Oda binasında düzenlenen toplantıya; KOTO Başkanı Murat Özdağ, Kızılorda Eyaleti Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Yerlan Nazarov, Kızılorda Eyaleti Dış Ekonomik İlişkiler Bölümü İdare Müdürü Kurakbayev Meyirbek ve dış ekonomi ilişkiler uzmanı Zhazira Kamashbek'in yanı sıra iş adamları da katıldı. Toplantıda altyapı, baraj, gölet, arıtma tesisi inşaatı, üstyapı, köprü, stadyum devlet yapıları inşası, projelendirme, inşaat malzemeleri ve hizmet sektörü konusunda toplam 1 6 proje yatırımcılarla görüşüldü. 


İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ 

Kazakistan'la işbirliği içerisinde olduklarını söyleyerek toplantının açılış konuşmasını yapan KOTO Başkanı Murat Özdağ, "Kazakistan ile ciddi bir işbirliği içerisindeydik. 

Üyelerimizin uluslararası ticaretini geliştirmeyi ve ticaretimizi şehrimizle değil sınır ötesine taşımayı hedefledik. 27 Ekim'de yaptığımız görüşmenin neticelerini almak istiyoruz" dedi. Kazakistan heyeti adına söz alan Kızılorda Eyaleti Dış ilişkiler Bölüm Başkanı Yerlan Nazarov, eyaletlerindeki ticaret hakkında bilgiler verdi. 


YÜZDE SIFIR FAİZ 

Kazakistan'daki bazı fırsatlardan da bahseden Nazarov, "Kazakistan'ı tanıyan ilk ülke Türkiye'dir. Sizleri dost ve kardeş biliyoruz. Bu toplantının sadece bir iş görüşmesi değil ileride ilişkilerimizi de geliştireceğine inanıyoruz. Ham maddeden çok üretime önem vermek istiyoruz. Bu anlamda da Türk KOBİ'lerin gelişmesini istiyoruz, desteğinizi bekliyoruz. KOBİ olarak ülkemizde iş yapmayı düşünüyorsunuz yüzde sıfır faiz ile 5 yıl iş yapılabiliyor. Beş yıl boyunca lazım olan makineler ise yardım olarak size veriliyor. 1 0 yıl boyunca kurum ve emlak vergisi ise yüzde sıfırdır. Yatırımlarınız 20 milyon dolardan fazla ise devlet size yüzde 30'unu geri ödüyor. Bu da başka devletlerde olmayan büyük bir fırsat diye düşünüyoruz" dedi. 


SORULARI YANITLADI 

İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Nazarov, çalışma kotaları konusundaki sıkıntılar ve Kızılorda'nın Kazakistan'dan farklı yönetilip yönetilmediği sorusuna, "Kızılorda eyaleti sadece o bölgede iş yapacak olan iş adamlarına yardım edilebilecektir. Kota sorunu o bölgede çözülebilecektir. Orada iş yapmak istiyorsanız eyalete kayıt yaptırmanız ve planınızı bu işle ilgilenen komiteye sunmanız gerekiyor. Komite başkanı da değerlendirmeler sonucunda projeleri onaylayarak, gereken ne varsa desteği veriyor" dedi. Kazakistan'a yapılacak yatırımlar için önümüzdeki günlerde somut adım atılması da bekleniyor. 



Bizim Kocaeli


Geri Dön