18 / 05 / 2024

KDV indirimi mobilyayı patlattı

KDV indirimi mobilyayı patlattı

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, 2008'de 3.3 milyar TL'lik ciro yakaladıklarını belirterek "2008'de olumsuz koşullara rağmen yüzde 12 büyüdük" dedi



Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, 2008'de 3.3 milyar TL'lik ciro yakaladıklarını belirterek "2008'de olumsuz koşullara rağmen yüzde 12 büyüdük. 2009'da da yüzde 13 büyümeyle 3.8 milyar TL ciro hedefliyoruz. İhracat yapmadığımız pazarlara da yönelerek ihracatı 383 milyon dolardan 420 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

BOYDAK Holding'in 2008 yılı performansını ve 2009 yılı hedeflerini açıklamak için, "Yıllık Paylaşım Toplantısı" düzenleyen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Holding CEO'su Memduh Boydak ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, 7 ana sektörde 24 şirkete sahip grubun "kriz yokmuş gibi" yatırımlarına devam edeceğini bildirdi. Hacı Boydak, 2009'da da büyümeye devam ederek 3.8 milyar TL ciro yakalamayı hedeflediklerini ifade ederek, "2008 zor bir yıldı. Dalgalanmaları kısa sürede yaşadık. Belirsizlik sürecinde, mobilya sektörü yılın son çeyreğinde yüzde 20, 2009'un ilk 3 ayında yüzde 40 küçüldü. Açıklanan ekonomik paketler ve KDV indirimi ile canlanma başladı" dedi.

Kriz söylemi yasak

Şirkette "kriz söylemini" yasakladıklarını aktaran Hacı Boydak, "Kriz yokmuş gibi davrandık, yine kriz yokmuş gibi yatırımlara devam kararı aldık ve yılı yüzde 12 büyümeyle tamamladık. Zor şartlara rağmen yatırımlardan ödün vermeyeceğiz, istihdamı artıracağız" ifadelerini kullandı. 2009 yılında da yüzde 13 büyümeye "kilitlendiklerini" söyleyen Hacı Boydak, "Grup 7 ana sektörde, 24 şirketle yola devam ediyor. İSO 500'de 6 şirketle yer aldık. Temelleri küçük bir atölyede atılan Boydak Grubu'nun ürünleri, Türkiye'de 2500, yurt dışında 5 binden fazla noktada satılıyor. 14 bin kişiye istihdam sağlıyoruz."

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak da, grubun cirosunun yüzde 50'den fazlasını mobilyadan elde ettiğini hatırlatarak, "Mobilya sektöründe 6 marka ile yer alıyoruz, 9 bin 100 kişiye istihdam sağlıyoruz. 100'den fazla ülkeye mobilya ihraç ediyoruz. Mobilya grubunun toplam cirosu 1 milyar 884 milyon TL. Grubun 2008 kárı ise 142 milyon TL oldu. Geçen yıl 383 milyon TL olan ihracatımızı, bu yıl 420 milyon TL'ye çıkarmayı hedefledik" diye konuştu.

Avrupa'da sorun yaşayan firmalar fırsat yarattı

BOYDAK Holding CEO'su Memduh Boydak, krize rağmen ihracatta artış hedeflemeleriyle ilgili bir soruya cevap verirken, "İhracat yapmadığımız çok ülke var. Sorunlar fırsat doğuruyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa pazarında yüzde 30-35 büyümüştük. Avrupa'da bazı firmalar sorun yaşıyor. Bu da bizim için fırsat doğuruyor" dedi. Boydak, 2009 yılında 100 milyon TL'lik yeni yatırım yapacaklarını da belirtti ve "Bu rakamın üzerine de çıkılabilir. Çünkü fırsatlara bakıyoruz. Fırsatlar çıktığında 100 milyon TL'ye ilave yatırım da yapabiliriz" dedi.

3 ay çok kısa KDV indirimi uzatılsın

KDV indiriminin satışlara etkisiyle ilgili soruyu yanıtlayan Memduh Boydak, "İndirimden sonra bir önceki aya göre satışlarda yüzde 50 artış oldu. Geçen yılın aynı ayına (Nisan) göre de satışlarda yüzde 20 artış var" diye konuştu. Mustafa Boydak ise, KDV indiriminde, 3 aylık sürenin çok kısa olduğunu savunarak, "KDV indirimi ile bekleyen talep harekete geçti. Mobilyada KDV indirimi 2009 sonuna kadar devam etmeli. Ayrıca; inşaat malzemesinde yüzde 18 olan KDV de inerse, küçülmeyi büyümeye çevirebiliriz" diye konuştu.

Avrupa ve ABD'den teklifler geliyor

DIŞ pazarlardan ilginç teklifler geldiğini bildiren Mustafa Boydak, "Eskiden 'Ülkenize gelelim' diye teklifler alırdık. Şimdi tersi oluyor. Avrupa'dan, ABD'den teklifler geliyor. Bizimle ülkelerinde işbirliği yapmak istiyorlar" dedi. Boydak, İtalya'ya 8 milyon Euro olan ihracatı bu yıl 10 milyon Euro'ya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.. Hürriyet


Geri Dön