03 / 05 / 2024

Keçiören metro ihalesine itiraz!

 Keçiören metro ihalesine itiraz!

Başkentte önümüzdeki yıl açılacağı duyumları Keçiören metrosu çalışmalarında yaşanan sorunlar tıkanmaya neden oluyor. Metronun diğer metrolarla bağlantısını sağlamak için yapılan ihalenin KİK tarafından iptaline itiraz edildi.



Başkentte önümüzdeki yıl açılacağı duyumları Keçiören metrosu çalışmalarında yaşanan sorunlar tıkanmaya neden oluyor. Metronun diğer metrolarla bağlantısını sağlamak için yapılan ihalenin KİK tarafından iptaline itiraz edildi. İtiraza verilecek yanıt, metronun açılışının gecikmesine de neden olabilir. 

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapımı sürdürülen ve 2015 yılında açılacağı duyurulan Keçiören metrosunda sorun yaşanıyor. Sorun, "Keçiören (M4) Metro Hattı, Mevcut (M1) Metro Bağlantı Hattı Elektromekanik Sistemleri Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri ile Macunköy Depo Sahası İlave Hatları Yapım ve AŞTİ - Söğütözü Uzatması Elektromekanik Sistem, Montaj ve İşletmeye Alma" ihalesinin KİK tarafından iptal edilmesinden kaynaklanıyor. İhale 18 Mart 2014'te yapılmış, ardından itirazlar süreci yaşanmıştı. İhalede en düşük teklifi veren Dido-Ray YapıAçılım İnşaat ortak girişiminin 1 Eylül 2014'teki itirazının ardından konuyu değerlendiren KİK, teknik şartnameye göre teklif veren firmalann istenen dokümanı sunmaması, isteklinin de sunduğu dokümanın istenen şartı sağlamaması nedeniyle geçerli teklif kalmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti. 

Yaşanan gelişmelerin ardından Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü, KİK'in iptal karan için itirazda bulundu. KİK'in itirazı reddetmesi durumunda ihalenin yeniden yapılması bekleniyor. İhale sürecinin yeniden başlaması, yapılması gereken işlere başlanma tarihini de daha ileri bir tarihe erteleme olasılığını ortaya çıkanyor. Bu olasılık, mevcut Batıkent metrosu ile Keçiören metrosunun Atatürk Kültür Merkezi'nde birbirine bağlanması ve elektromekanik sistemlerinin entegre edilmesinde sorun yaşanmasına neden olacak. İhalede yer alan ve tamamlayıcı özelliği olan diğer işlerin de Ankara'daki tüm metrolann çalışma sistematiğini etkileyeceği savunuluyor. İhale sürecinin uzamasının Keçiören metrosunun açılışını da yeniden erteletebileceği dile getiriliyor. Mart ayında yapılan ve yaklaşık maliyeti 62 milyon Avro olarak tahmin edilen ihaleye 9 grup katılmıştı. Katılanlardan Şenbay-Ozgün ortaklığı, Türkerler ve Makyol teşekkür mektubu vererek ihaleden çekilmişti. İhaleye katılan Alarko 53 milyon 267 Avro, Doğuş 47 milyon 990 bin Avro, Gülermak 54 milyon 600 bin Avro, Siemens 51 milyon 190 Avro, Eferay-Nas-Cemiloğlu grubu 55 milyon 865 milyon Avro ve Açılım-Didoray grubu ise 47 milyon 886 bin Avro'luk teklif vermişti. 



Cumhuriyet Ankara


Geri Dön