Kefalet sözleşmesi nedir?
Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabiliyor. Aynı zamanda gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de kefalet sözleşmesi imzalanabiliyor. Peki, kefalet sözleşmesi nedir?
Kefalet sözleşmesi nedir?
Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabiliyor. Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme oluyor.
Buna karşın, gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kefalet sözleşmesi kurulabiliyor.
Yanılma veya ehliyetsizlik sebebiyle borçlunun sorumlu olmadığı bir borç için kişisel güvence veren kişi, yükümlülük altına girdiği sırada, sözleşmeyi sakatlayan eksikliği biliyorsa, kefaletle ilgili kanun hükümlerine göre sorumlu oluyor.
Aynı kural, borçlu yönünden zamanaşımına uğramış bir borca kefil olan kişi hakkında da uygulanıyor.
Kanundan aksi anlaşılmadıkça kefil, bu bölümde kendisine tanınan haklardan önceden feragat edemiyor. Peki, kefalet sözleşmesi nasıl yapılır?
Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmuyor.
Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.
Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilmesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlıdır.
Kira sözleşmesinde kefil olursa damga vergisi 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com