22 / 11 / 2024
fuzul

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 tesis var

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 tesis var

Kemalpaşa'da 1970'li yıllarda kendiliğinden başlayan sanayileşme, 1990'da organize sanayi bölgesi olarak ilan edilmesiyle tamamlanmış




Bugün 1.300 hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) yaklaşık 300 tesis bulunuyor.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin temelleri 1970'li yıllardan itibaren atılmaya başlan-m di. 1990 yılma varıldığında bölgede 130'a yakın sanayi tesisi faaliyet gösteriyordu. Altyapı eksiklikleri, kontrolsüz sanayileşme ve yaşanan çevresel sorunlar nedeniyle sanayileşmeyi bir disiplin altına almak için bölge alam 1990 yılında yapılan yatırım programında OSB yeri olarak ilan edildi. 1991 yılında 260 hektarlık alan OSB yeri olarak belirlendi. OSB dışı alanda yapılaşmanın devam etmesi sonucu OSB alanı 1993 yılında 410 hektara ulaştı. OSB dışı yapılaşmanın artmasıyla 1998 yılında 800 Hektarlık alan için yer seçimi yapıldı. Yer seçimi kapsamında 2002 yılında 270 hektarlık alan, 2005 yılında ise 620 hektarlık alan daha OSB'ye katıldı. Böylece toplam alan 1.300 hektara ulaşmış oldu. KOSBİ,  İzmir  kent merkezine 29 km, İzmir Limanı'na 26 km, Adnan Menderes Havaalanı'na ise 49 km uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca İzmir-  Ankara  karayolu KOSBİ'nin içinden geçiyor. Bölgenin sağladığı en büyük avantajlar arasında şüphesiz Türkiye'nin en büyük lojistik köyünün Kemalpaşa'ya kurulması ihtimali geliyor. Bölgenin sağladığı diğer avantajlar arasında; ESBAŞ Serbest Bölge'ye yakınlığı, doğalgaz kullanım olanağı, ucuz ve kaliteli elektrik enerjisi kullanma imkanı, proje halindeki İzmir - İstanbul Otoyolu'nun KOSBİ sınırlarından geçmesi, demiryolu ulaşımının 2010 içinde gerçekleşecek olması, merkezi atık su arıtma tesisinin yine 2010 yılı içinde faaliyete geçecek olması geliyor,

Yabancı şirketlerin tercihi
KOSBİ'nin genişleme alanları 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planlan'nda kesinleşip, yürürlüğe girmiş durumda. Buna göre kamulaştırma çalışmaları devam ediyor ve tamamlandıktan sonra parselasyon aşamasına geçilmesi planlanıyor. Daha sonra 160 hektara yakın kamulaştırı-lacak alan, arsa talebinde bulunan sanayicilere tahsis edilecek.

Bugün KOSBİ'den yapılan ihracat 1,85 milyar dolar, ithalat ise 1,70 milyar dolar civarında. Bölgede yaklaşık 22 bin kişiye istihdam olanağı sağlanıyor. Bölgedeki tesislerin 252'si sanayi tesisi, 29'u ticari işletme, 7'si depo, 8'i akaryakıt istasyonu, 3'ü de inşaat halinde bulunuyor.

Bölgedeki sanayi tesislerinin sektörel dağılımına bakıldığında ise yüzde 14'ünün makine imalat sanayinde, yüzde 13'ünün maden, mermer, yapı malzemeleri ve seramik sektöründe, yüzde 13'ünün gıda ve tarım ürünleri sektöründe, yüzde 11'inin otomotiv yan sanayinde, yüzde 9'unun kimya sanayinde, yüzde 6'sının demir çelik sektöründe, yüzde 4'ünün kağıt, karton ve mukavva sektöründe, yüzde 4'ünün elektrik-elektronik sektöründe faaliyet gösterdiği görülüyor.

Bölgede, Coca-Cola, Pepsi, Schneider, Tetrapak, Socotab, Rultrans, Constar, Akzo Nobel gibi sektörlerinin lideri yabancı kuruluşların fabrikaları da bulunuyor.

Bölgede altyapı sağlam
İzmir ili sınırları içerisinde doğalgaza kavuşan ilk organize sanayi bölgesi olan KOSBİ'de bugün 93 sanayi tesisi doğalgaz kullanıyor ve kullanıma geçen şirket sayısı her geçen gün artıyor. Bölgedeki tesisler yüzde 7 oranında daha ucuz elektrik kullanabiliyor.

KOSBİ'nin genişleme alanında imar çalışmaları sürdürülüyor. Yol kaplama çalışmaları, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin yapımı devam ediyor. Uzun vadede su ihtiyacını karşılamak üzere DSİ ile birlikte Yiğitler Barajı projesi çalışmaları yürütülüyor. KOSBİ'yi ulusal demiryolu hattına bağlayacak olan 27 km'lik Turgutlu-Çonanisa KOSBİ ek hattı ise 2010 yılı içinde tamamlanarak hizmete girecek.
Capital İzmir


Geri Dön