05 / 05 / 2024

Kemalpaşa Organize'de çamur kurutma tesisi yapılıyor!

Kemalpaşa Organize'de çamur kurutma tesisi yapılıyor!

Türkiye'nin önde gelen firmalarının üretim yaptığı, bünyesinde 480 sanayi tesisini barındıran Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ( KOSBİ ) çevre yatırım lan ile de örnek oluyor.



10 bin metreküp gün kapasiteli ilk etap antma tesisi çalışan, ikinci etap antma tesisi ihalesini de İZKA desteğiyle hayata geçirecek olan KOSBİ, şimdi de arıtma tesisinde çıkan çamurunun azaltılması ve ekonomiye kazandırılması için proje hazırlıyor. 

Antma çamurunun bertaraf edilmesi için dünyanın önde gelen finnalan arasında yer alan Alman Remondis yetkilileri ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlunun da katıldı bir toplantıda bir araya gelen KOSBİ Yönetim Kumlu Başkanı Kamil Porsuk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, çamur bertaraf teknolojisi hakkında bilgi aldılar. 

Tesisin ikinci etap projesi hazır Toplantıda konuşan KOSBİ Yönetim Kumlu Başkanı Kamil Porsuk, sürdürülebilir bir büyüme için çevrenin korunmasına çok önem verdiklerini belirterek, bu amaçla bölgede arıtma tesisi kurduklarını söyledi. Antma tesisinin enerji ihtiyacının karşılanması için de güneş tarlası projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Porsuk, 'Bölge sanayisinin çevre ile uyumlu bir şekilde büyümesi için çalışıyoruz. Bu amaçla bölgemizde merkezi atıksu antma tesisinin yapımına 2010 yılında başladık. Günlük 40 bin metreküp kapasiteli tesisin ilk etapta 10 bin metreküplük bölümünü hizmete açtık. 

Tesisin ikinci etabının yapımı için de İZKA mali destek programına başvurduk. Bu programa dahil olmamız ile birlikte tesisin ikinci etabını da hizmete alacağız. Bununla birlikte artan antma kapasitesi ile birlikte hali hazırda antma tesislerinin ortak somnu olan antma çamurlarının bertarafı konusunda da çözüm arayışlarına girdik. Bu konuda da proje hazırlıklarımız sürüyor' dedi. 

Sanayicinin maliyetleri düşecek Bu konuda dünyadaki örnekleri araştırdıklarını, alanında uzman Alman Firması Remondis ile de görüşmelere başladıklarını açıklayan Porsuk, bu kapsamda ilk bilgilendirme toplantısını da yaptıklarını anlattı. 

Çamur susuzlaştırma torbalan ile susuzlaşürmadan sonra toplam katı madde içeriğinin yüzde 40 oranında azaltılacağını belirten Porsuk, şöyle konuştu: Ülkemizde bulunan, başta OSB'ler olmak üzere, diğer tüm antma tesislerine örnek teşkil edecek bir projemizin tamamlanması ile birlikte çamur hacminde azalım gerçekleşecek. 


Haber Ekspres


Geri Dön