30 / 04 / 2024

Kemalpaşa OSB hedef büyüttü, metro ve lojistik merkez istiyor!

Kemalpaşa OSB hedef büyüttü, metro ve lojistik merkez istiyor!

Kemalpaşa OSB, 361 olan parsel sayısını genişleme bölgesi ile 927'ye yükseltecek



Geçen ay Kemalpaşa Sanayiciler ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilen Cengiz Beşok, bin 300 hektarlık alanıyla Ege'deki en büyük organize sanayi bölgesi olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSBİ) metronun gelmesi, lojistik merkezinin hayata geçirilmesi gibi yatırımlarla cazibe merkezi haline geleceğini dile getirdi.

Islah OSB Yasası ile KOSBİ'nin yeniden tüzel kişilik kazandığını hatırlatan Beşok, "4 kez iptal edilen tüzel kişilikten sonra bu son şans. Bu hassas durumda hepimizin dikkatli olması lazım. Bin 300 hektarlık alanıyla KOSBİ, sadece Ege'nin değil Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden. Şu anki parsel sayısı 361 adet. Fakat genişleme bölgesi ile bu rakam 927'ye yükselecek. Şu an 338 sanayicinin bölgede bulunduğu göz önüne alınırsa, bölgenin sadece üçte birinin dolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu haliyle 22 bin kişiye istihdam sağlayan KOSBİ, tüm tesisler kurulduğunda 60 bin kişiye iş sağlayacak. Genişleme alanında daha önce köylüler arazi satışları için şerh koydurmuşlardı. Fakat şu an parselasyon çalışmaları köylülerin isteği doğrultusunda sürecek"diye konuştu.

KOSBİ'nin sanayi tesisleri kurulduktan sonra OSB statüsüne kavuştuğunu hatırlatan Beşok, "Bu durumdan kaynaklanan çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bunları ancak bölge sanayicileri birlikte hareket ederek aşabiliriz. Sanayicinin geleceğini karartmamak lazım. Sorunlu bölgeyi sorunsuz hale getirecek olanlar yine bizleriz. Bölgenin bir kapısı yok. Girişi-çıkışı belli değil. Ana yolda kavşak noktalarında yaşanan sıkıntıların bir an önce aşılması lazım. Karayolları, bununla ilgili yatırıma başladı. Bitince ulaşımda ciddi bir rahatlama olacak" dedi.

KESİAD'ın bir icra mercii olmadığını ama sanayicilerin taleplerini ilgili kurumlara aktarmada önemli bir işlevi bulunduğunu söyleyen Beşok, "Kaymakamlık, belediye, büyükşehir belediyesi ve KOSBİ yönetimi derneğimize gereken ilgiyi gösteriyor. Sorunların çözümünde önerilerimiz dikkate alınıyor. Önemli taleplerimizden biri metronun bölgemize kadar uzatılması. Her gün yüzlerce servis aracı İzmir'den bölgeye personel taşıyor. Her şirketin kendine ait ya da hizmet aldığı 2-3 servis aracı var. Bunlar şirketler için ciddi bir maliyet unsuru. Belkahve yokuşu metro için handikap olarak gösteriliyor. Fakat günümüzün teknik olanaklarıyla aşılmayacak bir sorun değil. Bu hemen yarın olsun demiyoruz ama bugünden gündeme alınmalı" açıklamasını yaptı.

Bölgede lojistik merkezi kurulması için çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Beşok, "Lojistik merkezi kurulması, bunların demiryolu ile limanlara bağlanması gibi yatırımlar burayı bir cazibe merkezi haline getirecektir. Ayrıca bölgenin bir diğer önemli ihtiyacı da sürekli sergi salonu. Karma bölgelerde bu tür yerlerin önemli çok fazla. Hükümet yeni bir teşvik yasası üzerinde çalışıyor. Umarız bu düzenlemede OSB'lere özel teşvikler getirilir. Çünkü mevcut düzenlemede ben kimi teşviklerden faydalanamazken, 10 kilometre ötemde, Manisa sınırları içinde kalan bir başka OSB'deki  firma bundan faydalanabiliyor. Sanayinin organize olabilmesi için, buna göre teşviklerin verilmesi lazım" diye konuştu.

Hedef üye sayısını 200'e çıkartmak

KESİAD'ın 127 üyesi olduğunu söyleyen Beşok, "Bölgede 338 sanayici olduğu düşünülürse, bu rakam düşük kalıyor. Yeni üye çalışmalarıyla KESİAD çatısı altındaki sanayici sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ne yazıkki sanayici günlük iş telaşı içinde kendi sorunlarına bile çözüm arayamıyor. Üyelerimize bölge ile ilgili sıkıntı ve taleplerini iletmeleri için yazı gönderiyoruz, 10 kişi bile dönüş yapmıyor. Yapacağımız çalışmalarla, bölgedeki sanayicinin bu konularda daha aktif olmalarını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Üye taleplerine göre eğitimler veriyoruz

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Beşok, KOSBİ'nin karma bölge olduğunu ve çok çeşitli sanayi dallarına ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bunun avantaj ve dezavantajları var. Dernek üyeleri arasında bile birbirlerinin hangi konuda çalıştığını bilmeyenler var. Biz, bunu aşmak için haftada bir gün sabah kahvaltıları organize ederek, üyeler arasında ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde uzun zamandır sürdürdüğümüz eğitim çalışmaları devam edecek. Her ay Halk Eğitim Merkezi ile birlikte forklift operatörlüğü kursu vererek, 20 kişiyi sertifikalandırıyoruz. Ayrıca işçi sağlığı, ilk yardım, teşvikler gibi konularda da üyelerimizin talepleri doğrultusunda eğitimler veriyoruz" diye konuştu.

Dünya


Geri Dön